Un acord amb l'organització de salut pública Medicines Patent Pool (MPP), amb suport de les Nacions Unides i supervisat per l'OMS, facilitarà que aquesta tecnologia arribi als països amb pocs recursos.
El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) posa a disposició dels països en vies de desenvolupament el seu prototip de vacuna COVID-19, basada en el virus vaccinia MVA com a vector.
La institució ha signat un segon acord amb l'organització de salut pública Medicines Patent Pool (MPP), que facilitarà que aquesta tecnologia avanci a assajos clínics i arribi als països més necessitats. Després dels tests serològics de COVID-19, és la segona vegada que el CSIC cedeix una tecnologia a través de la iniciativa «COVID-19 Technology Access Pool (C-TAP)» de l'OMS, per facilitar l'accés igualitari a tecnologies sanitàries de COVID-19.
C-TAP proporciona una finestra mundial única a les entitats que desenvolupen tecnologies per fer front a la COVID-19, com ara teràpies, vacunes i sistemes de diagnòstic, amb l'objectiu que comparteixin la seva propietat intel·lectual (patents), coneixement i dades, amb fabricants de qualitat contrastada, mitjançant llicències transparents, no-exclusives i amb voluntat de servir a la sanitat pública.
Una vacuna COVID-19 amb 100% d'eficàcia provada en models animals
La vacuna es basa en el vector virus vaccinia modificat d'Ankara (MVA), que expresa la proteïna de l'espícula (S) del SARS-CoV-2 estabilitzada en prefusió [referida com a MVA-CoV2-S(3P)]. El prototip vacunal ha estat desenvolupat per investigadors del Centre Nacional de Biotecnologia, que ha rebut finançament dels Fons de Recuperació europeus.
La vacuna protegeix de la infecció pel SARS-CoV-2, evitant la replicació del virus en el pulmó i en el cervell, així com la patologia associada (dany pulmonar i cerebral, i absència de tempesta de citocines, entre altres paràmetres). A més, en el model de ratolí, la vacuna prevé de la mortalitat causada pel SARS-CoV-2.
Aquest acord de llicència amb l'organització MPP, soci implementador de la iniciativa C-TAP de l'OMS, obre la possibilitat de trobar aliats a tercers països per avançar cap als assajos clínics amb aquesta vacuna i que, en el futur, sigui una alternativa a les opcions de vacuna COVID-19 autoritzades arreu del món, especialment en països amb menys recursos.
[Font: CSIC. 29/08/2023]
[Foto: NIH Image Gallery / Novel Coronavirus SARS-CoV-2 / Public Domain Mark 1.0]