Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Els hospitals reserven un miler de llits per a pacients amb COVID-19 o sospitosos

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els hospitals del Servei de Salut han reservat prop d'un miler de llits d’hospitalització per a pacients amb COVID-19 o per a casos sospitosos, tot i que el nombre pot variar segons les necessitats assistencials.

En concret, els plans de contingència elaborats per cada hospital per fer front al SARS-CoV-2 reservaran, a l’Hospital Son Espases, 253 llits d’hospitalització (196 per a pacients positius confirmats i 57 per a sospitosos pendents de les proves de confirmació). Així mateix, es disposarà d’altres 200 llits a l’Hospital Son Llàtzer; de 85 llits a l’Hospital Comarcal d’Inca; de 51 a l’Hospital de Manacor; de 22 a l’Hospital Mateu Orfila  i de 70 a l’Hospital Can Misses. Tots els pacients sospitosos d’estar afectats per la COVID-19 estan ingressats en habitacions individuals. L’objectiu és agrupar, tant com es pugui, aquest perfil de pacients en unes àrees determinades.

A més, la xarxa pública hospitalària comptarà, si és necessari, amb l’Hospital Sant Joan de Deu i l’Hospital de la Creu Roja, entre d’altres de les illes.

Els plans de contingència també preveuen incrementar el nombre de llits per a malalts crítics fins a tenir-ne 173. En concret, Son Espases podria disposar-ne de 40 més, que s’afegirien als 33 actuals; l’Hospital Son Llàtzer, de 31 més; l’Hospital Comarcal d’Inca  i l’Hospital de Manacor, ENLA de 12 més cada un; l’Hospital Mateu Orfila, de 6 més; i l’Hospital Can Misses d’altres 24.

Aquesta ampliació suposarà la reestructuració de les àrees de reanimació, les de les unitats de recuperació postanestèsica (URPA) i les de cirurgia major ambulatòria (CMA). A més, significarà l’obertura de nous espais per allotjar els pacients crítics positius de COVID-19. De la mateixa manera que a les àrees d’hospitalització, els pacients ingressats a les UCI confirmats de COVID-19 estaran ingressats en àrees específiques.

Aquesta setmana es preveu reduir l’activitat quirúrgica ordinària i mantenir-la per a cirurgies urgents, oncològiques i preferents. Igualment, es mantenen els equips estancs dels serveis assistencials de referència per a les Illes Balears, per mantenir els serveis bàsics i garantir la seguretat dels professionals. Els pacients quirúrgics i de les àrees d’obstetrícia s’agruparan en una àrea específica de cada hospital.

A les àrees d’urgències es mantenen dos circuits: un, per atendre pacients amb símptomes de tipus respiratoris i, l’altre, per a pacients amb altres patologies. Els pacients positius i els sospitosos de COVID-19 estan als boxs d’aïllament fins que pugen a planta.

Així mateix, per fer front a un increment de la pressió assistencial, els hospitals reforcen les plantilles contractant 182 professionals entre facultatius, infermers, tècnics auxiliars d’infermeria, tècnics de radiodiagnòstic, zeladors i professionals de neteja, repartis entre els hospitals de la xarxa pública del Servei de Salut 

Aquests hospitals podran continuar adaptant el seu funcionament intern a les necessitats que vagin produint-se.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 24/03/2020]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]

Què en diu la premsa
*25/03/2020 noticiasmallorca.es - Los hospitales públicos de Baleares reservan cerca de un millar de camas.

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19