Categories: COVID-19, Epidemiologia, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L'Estat aprova prop de 30 milions per a la recerca enfront del COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Ministres ha aprovat la concessió de 29,65 milions d'euros per a la recerca científica enfront del coronavirus SARS-CoV2. El Ministeri de Ciència i Innovació destinarà aquests recursos per al desenvolupament de projectes i programes de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII) i del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), que ja tenen en marxa diversos projectes relacionats amb el nou coronavirus.

Els gairebé 30 milions per a recerca formen part del Reial decret llei de Mesures extraordinàries per a fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19, aprovat pel Consell de Ministres. Amb aquesta mesura, el Govern impulsa el desenvolupament dels treballs que ja estan duent a terme els organismes públics de recerca i infraestructures crítiques -que treballen en coordinació amb el Ministeri en els recursos que es necessiten-, i dóna suport a l'obertura de noves línies de recerca per a fer front al SARS-CoV2.

En concret, 25,2 milions d'euros seran per a l'Institut de Salut Carles III. D'aquesta quantitat, 24 milions d'euros es destinen a subvencions de concessió directa per a projectes i programes de recerca del nou coronavirus. Amb aquesta partida, el ISCIII, com a organisme finançador de recerca en l'àmbit de la salut, desenvoluparà un programa urgent d'ajudes per a projectes i programes que tinguin com a objectiu generar coneixement sobre la infecció: analitzar i conèixer la biologia del virus; desenvolupar noves opcions terapèutiques i profilàctiques, incloent bovines; desenvolupar un sistema epidemiològic de vigilància i analitzar el seu impacte des del punt de vista dels serveis sanitaris.

L'Institut de Salut Carles III (ISCIII) –dependent del ministeri de Ciència i Innovació- també rebrà 1,2 milions d'euros per a cobrir necessitats excepcionals provocades per la crisi del nou coronavirus, com ara l'adquisició de material o el pagament de guàrdies per l'increment de serveis.

Per part seva, el Centre Nacional de Biotecnologia (CNB) del Consell Superior de Recerques Científiques rebrà 4,45 milions d'euros per a despeses de recerca del coronavirus. Amb aquesta partida, el CSIC impulsarà el desenvolupament de les seves recerques actuals i avançar en estratègies de protecció enfront del SARS-CoV2.

Agilitar la concessió d'ajudes

El Reial decret llei aprovat aquest dimarts inclou també mesurades per a garantir la necessària agilitat en els procediments de concessió d'aquestes ajudes a la recerca científica i tècnica sobre aquest nou coronavirus, assegurant un estret seguiment científic d'aquests.

Ajudes a empreses

El Reial decret llei també modifica el Fons de Provisions Tècniques del programa Cervera, per a incloure el finançament de projectes d'I+D+I empresarial de pimes i empreses de mitjana capitalització, a través d'ajudes parcialment reemborsables gestionades pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), en una línia d'ajudes que pot aconseguir els 500 milions d'euros.

[Font: Ministerio de Ciencia e Innovación. 17/03/2020]

[Foto: Antonio Oliver]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19