Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Estudis i projectes

COVID-19: El 2,9% de la població a les Balears ha desenvolupat anticossos

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els principals resultats provisionals de l'estudi nacional d'epidemiologia ENECovid19, corresponents a la primera de les tres onades de les quals consta la recerca.

Per la magnitud de la mostra, és un dels estudis d'aquestes característiques més ambiciosos a nivell mundial. Dissenyat pel Ministeri de Sanitat i l'Institut de Salut Carles III (ISCIII) amb la col·laboració de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i les comunitats autònomes, permetrà conèixer quantes persones estan o han estat en contacte amb el virus, i saber si la immunitat es manté en el temps.

Primeres conclusions

Segons les primeres conclusions, la prevalença d'anticossos IgG anti SARS-Cov-2 en la població és del 5%, molt similar en homes i dones. És menor en bebès, nens i en joves, i roman bastant estable en grups de més edat.

A més, el 83% dels participants que refereixen haver tingut una PCR positiva, presenten anticossos IgG. En els possibles casos sospitosos, la prevalença augmenta amb el nombre de símptomes. És particularment alta, del 43%, en les persones que refereixen anòsmia (pèrdua total de l'olfacte). Finalment, un 2,5% dels participants que no refereixen cap símptoma van presentar anticossos IgG.

Per comunitats autònomes, existeix una marcada variabilitat geogràfica. Així, Ceuta, Múrcia, Melilla, Astúries i Canàries presenten prevalences inferiors al 2%, mentre les comunitats de Castella-la Manxa i Madrid superen el 10%. En els mapes provincials, destaca l'agrupació central de províncies amb prevalences iguals o pròximes al 10% a l'entorn de Madrid.

A les Illes Balears, la prevalença d'anticossos IgG anti SARS-Cov-2 en la població és del 5%.

D'altra banda, el mapa de possibles casos sospitosos COVID-19 (persones amb 3 o més símptomes o amb pèrdua sobtada de l'olfacte) també mostra aquesta agregació central, amb prevalences pròximes al 20%, encara que s'observen també valors igualment alts en algunes altres províncies.

Resultats provisionals

Aquests resultats són provisionals, corresponen als test ràpids realitzats des del passat 27 d'abril a 60.983 persones en la mostra nacional. No inclouen les altres 3.234 mostres preses en l'estudi específic insular, que es duu a terme a Fuerteventura, Lanzarote, La Gomera, El Ferro, La Palma, Formentera, Menorca, i un mostreig addicional a Eivissa.

La taxa de participació entre les persones que han pogut ser contactades, aconsegueix el 74,7%. La previsió és aconseguir la xifra d'entre 60.000 i 90.000 participants quan finalitzi l'estudi, dins d'unes sis setmanes.

[Font: Ministeri de Sanitat. 13/05/2020]

[Foto: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]

Notícies relacionades

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19