Categories: COVID-19, Farmacovigilància, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Cloroquina/Hidroxicloroquina: Trastorns neuropsiquiàtrics en pacients amb COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), ha emès una alerta actualitzada sobre la Cloroquina/Hidroxicloroquina: Precaució i vigilància de possibles reaccions adverses en pacients amb COVID-19, a data de 14 de maig, referent a l'aparició de trastorns neuropsiquiàtrics greus.

Trastorns neuropsiquiàtrics

Cloroquina i hidroxicloroquina poden produir trastorns neuropsiquiàtrics, entre d’altres, quadres aguts de psicosis, intent de suïcidi o suïcidi consumat.

En pacients tractats amb hidroxicloroquina per al tractament de la COVID-19 també s'han notificat alguns casos greus d'aquest tipus.

Encara que en l'aparició d'aquests quadres psiquiàtrics poden influir altres factors que poden estar presents en cada pacient, com per exemple la pròpia malaltia, aquestes reaccions estan descrites per a cloroquina/hidroxicloroquina.

Les reaccions adverses són poc freqüents, però s'han descrit, algunes com: agitació, insomni, confusió, mania, al·lucinacions, paranoia, depressió, catatonia, psicosi i ideació suïcida. Poden aparèixer a qualsevol edat, amb o sense antecedents de malaltia psiquiàtrica.

Informació per a professionals sanitaris

Es recomana als professionals sanitaris extremar la precaució i la vigilància de la possible aparició de canvis en el comportament dels pacients tractats amb cloroquina o hidroxicloroquina per COVID-19, advertint als pacients i/o els seus familiars que consultin amb el seu metge davant qualsevol signe que suggereixi un canvi de comportament en el pacient.

Es recorda la importància de notificar totes les sospites de reaccions adverses de medicaments d'ús humà a través del formulari electrònic disponible a www.notificaRAM.es.

[Font: AEMPS]

[Foto: Aidairi / Pills / CC-by-sa-2.0]

Notícies relacionades

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19