Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

COVID-19: S'han realitzat 274 trasplantaments d'òrgans de 127 donants

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Espanya ha realitzat 274 trasplantaments d'òrgans durant la crisi sanitària causada pel nou coronavirus, malgrat les enormes dificultats que va suposar el pic de la pandèmia.

Per a reprendre l'excel·lent ritme d'activitat previ, al mateix temps que es continua garantint la seguretat dels pacients, l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), juntament amb les comunitats autònomes, ha posat en marxa un Pla Post-COVID per a reactivar un programa que, com altres activitats, s'ha vist molt afectat durant la crisi.

Agraïment a la xarxa de coordinació i trasplantament i als donants

La ONT enalteix l'enorme generositat de la ciutadania del nostre país, que continua mostrant una actitud molt favorable a la donació malgrat les circumstàncies actuals.

Protocols específics enfront del nou coronavirus

La ONT va emetre les primeres recomanacions per a garantir la seguretat de la donació i el trasplantament en relació amb el nou coronavirus. Les recomanacions s'han desenvolupat amb les Coordinacions Autonòmiques de Trasplantament i amb el Grup d'Estudi d'Infecció en el Trasplantament i l'Hoste Inmunocomprometido (GESITRA-IC) de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC).

Aquestes recomanacions s'han anat actualitzant a mesura que s'ha tingut un major coneixement sobre la infecció COVID-19. Fins avui, es desconeix el potencial de transmissió del virus mitjançant el trasplantament. Davant aquesta situació, les directrius emeses es basen en el principi de màxima precaució: 

  • Es descarta la donació en el cas de persones amb COVID-19 o amb símptomes compatibles amb la infecció.
  • En persones que han superat la infecció COVID-19, per a la donació s'exigeix un mínim de 21 dies des de la resolució dels símptomes i la finalització del tractament, amb dos controls microbiològics negatius separats per un mínim de 24 hores,
  • En la resta de casos, es realitza un garbellat amb test PCR. Si el resultat és positiu o no concloent, també queda descartada la donació.
  • De la mateixa manera, en els candidats a trasplantament, es descarta la infecció pel nou coronavirus immediatament abans de la intervenció.
  • Donada la restricció per a la mobilitat dels equips sanitaris entre centres, s'ha promogut l'extracció d'òrgans per part d'equips locals, evitant el desplaçament de professionals des d'altres centres o comunitats autònomes.

Un pla per a la reactivació del programa de donació i trasplantament

La ONT i les Coordinacions Autonòmiques de Trasplantament han dissenyat un pla específic “post-Covid” per a recuperar al més aviat possible l'activitat prèvia a la crisi sanitària, amb garanties de seguretat per als donants vius, els receptors d'un trasplantament i els professionals sanitaris implicats en aquesta activitat, un Pla que ja està donant els seus primers resultats.

El Pla preveu la progressiva reactivació dels programes de donació i trasplantament d'òrgans, reprenent els procediments electius (no urgents), que ja s'han posat en marxa en moltes regions, i el trasplantament de donant viu. Cada centre ho fa de manera individualitzada d'acord amb la seva situació epidemiològica, si bé el punt crític és l'existència de circuits lliures de COVID-19.

[Font: Ministeri de Sanitat. 21/05/2020]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]

Què en diu la premsa
*22/05/2020 diariodemallorca.es - España realiza 274 trasplantes de órganos de 127 donantes durante la pandemia.

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19