Categories: Noves tecnologies, Qualitat, COVID-19

Son Espases incorpora un robot que permet duplicar el nombre de proves PCR

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Hospital Universitari Son Espases  ha incorporat recentment una estació robotitzada que permetrà duplicar el nombre de proves diagnòstiques del coronavirus del tipus PCR fins a arribar a les 5.000 diàries.

En cas que fos necessari, aquest aparell podria augmentar-ne la seva capacitat. Durant la pandèmia de la COVID-19, el Servei de Microbiologia de l’Hospital ha fet 70.000 proves PCR.

L’adquisició d’aquest robot ha estat possible gràcies a la donació d’Endesa, que, juntament amb altres empreses, fundacions i donants, ha creat el projecte CovidRobots, per a la compra, instal·lació, suport i manteniment d’aquest equipament als principals hospitals i centres de referència de l’Estat.

El robot permetrà diagnosticar el major nombre possible de població afectada per la COVID-19 d'una manera ràpida, eficaç i fiable i, en una segona fase, és previst que pugui adaptar-se per integrar els sistemes que s'utilitzaran per fer test d'anticossos.

Una altra de les avantatges d’aquest equipament nou és que oferirà una major versatilitat, ja que permet adaptar diferents protocols a una diversitat de reactius. Això significa que, davant un hipotètic desproveïment d’un determinat reactiu, se’n podria utilitzar un altre. El nou equipament també es podrà utilitzar per diagnosticar altres malalties infeccioses i per al desenvolupament de projectes d’investigació.

La consellera de Salut i Consum, Patrícia Gómez, acompanyada per autoritats, como director general d’Endesa a les Illes Balears, Martí Ribas i membres directius de  l'Hospital, entre aquests, el director gerent de Son Espases, Josep Pomar.

Més de sis-cents mil euros en tecnologia per augmentar el nombre de proves diagnòstiques de la COVID-19

El nou equipament se suma a la inversió de més de 600.000 euros realitzada pel Servei de Salut de les Illes Balears en la compra de material tecnològic per incrementar els equipaments dels laboratoris de microbiologia de tots els hospitals públics, per duplicar el nombre de proves diagnòstiques diàries de la COVID-19. Son Espases ha incorporat un seqüenciador d’ADN d’alta generació i rendiment, que permetrà obtenir les seqüències de de genomes complets de microorganismes (virus i bacteris) amb precisió. A més, també s’ha comprat una microcentrífuga refrigerada, un termociclador, un extractor d’àcids nucleics i pipetes automàtiques.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 18/06/2020]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Què en diu la premsa
*18/06/2020 diariodemallorca.es - Son Espases duplica su capacidad de hacer PCR hasta las 5.000 al día.
*18/06/2020 ultimahora.es -El robot de Son Espases procesa 768 PCR a la vez.

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19