Categoria: Formació continuada

La formació dels professionals centra les IV Jornades informatives del trastorn de l’espectre autista celebrades a Son Espases

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El passat 26 de setembre es van celebrar a l’Hospital Universitari Son Espases les IV Jornades de Trastorns de l’Espectre Autista (TEA): Actualització en TEA, organitzades conjuntament per la Conselleria de Salut i la Conselleria d’Educació i Universitat, amb la finalitat de formar els professionals d’ambdós sectors en la detecció i l’atenció d’alumnat amb TEA.

En aquestes Jornades, inaugurades pel director general d’Innovació i Comunitat Educativa, Jaume Ribas, i la directora de l’Institut Balear de Salut Mental de la Infància i de l’Adolescència (IBSMIA), Isabel Flórez, hi van participar més de 360 professionals de totes les Illes Balears, així com associacions de famílies de persones amb TEA de les Balears.

Més de 1.400 alumnes escolaritzats amb trastorns de l’espectre autista (TEA) a les Illes Balears

Actualment, a Balears hi ha un total de 1.434 alumnes escolaritzats amb TEA. Per illes, 1.137 són a Mallorca; 83, a Menorca; 199, a Eivissa, i 15, a Formentera.

El passat curs 2017-2018, es van derivar 379 casos nous des d’Educació i, d’altra banda, es van tramitar 228 protocols sol·licitats per Salut, més de 200 derivacions noves respecte el curs anterior. 

L’objectiu comú és millorar la qualitat de vida de les persones amb aquest trastorn.

Funcionament del protocol d’actuació

Cal esmentar que la Conselleria d’Educació i Universitat va crear oficialment, l’any passat, l’Equip d’Avaluació de les Dificultats de Socialització i Comunicació (EOEP EADISOC), amb la finalitat de col·laborar amb Salut en l’avaluació d’aquests casos observant en l’àmbit escolar els alumnes que se sospita que tenen TEA, a fi d’arribar a un diagnòstic precís.

L’EOEP EADISOC està format per quatre professionals a Mallorca, un a Menorca i un a Eivissa.

Les derivacions a l’EADISOC poden provenir de l’àmbit de l’educació, de la sanitat i dels serveis socials. Els equips d’EADISOC són multidisciplinaris i disposen de psiquiatres, psicòlegs, infermers i orientadors educatius, entre d’altres.

En qualsevol cas, i atès que el diagnòstic és clínic, les famílies que tenguin sospites haurien de comentar-ho al seu pediatre, que valorarà la necessitat de derivar l’infant a l’EADISOC o a altres professionals. D’altra banda, tots els centres educatius disposen de la figura de l’orientador educatiu, que pot assessorar les famílies sobre on poden anar i que pot iniciar el protocol de derivació en cas que ho consideri necessari.

Per donar resposta a la gran demanda de formació dels professionals, des d’Educació està previst oferir formació específica al llarg d’aquest curs escolar.

[Font: Conselleria d’Educació i Universitat. 27/09/2018]

[Foto: Conselleria de Educació i Universitat]

Calendari de formació