Categoria: Formació especialitzada

Un centenar de professionals de la salut participen en les VI Jornades de Tutors de Formació Especialitzada

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un centenar de professionals de la salut participaren, els dies 24 i 25 de novembre a l’Hospital Universitari Son Espases, en les VI Jornades de Tutors de Formació Sanitària Especialitzada de les Illes Balears, que tenen com a objectiu millorar les competències docents necessàries per desenvolupar la tasca de tutor dels especialistes interns residents de medicina, infermeria, farmàcia, biologia, psicologia, química i radiofísica.

Actualment a les Illes Balears hi ha 253 tutors que supervisen la formació de 703 residents, tal com ha explicat la consellera de Salut i Consum durant la inauguració de la trobada. La consellera ha destacat que el nombre de residents en formació ha augmentat un 181% respecte de l’any 2015, quan n’hi havia 250.

Els tutors són una peça fonamental en la formació dels futurs especialistes i, amb l’objectiu de millorar l’organització i el funcionament de la docència, de reconèixer la tasca dels tutors i de garantir que aquests disposen de les condicions adequades per dur a terme la docència, el Consell de Govern va aprovar el Decret 37/2019, de 17 de maig, pel qual es regula l’ordenació del sistema de formació sanitària especialitzada en l’àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears.

El Decret va permetre implementar una sèrie de mesures per reconèixer i incentivar la tasca docent que fan els tutors, com són el reconeixement específic en la carrera professional i en els processos de selecció i provisió, la preferència en la participació en activitats formatives en l’àmbit de les seves competències docents, un incentiu econòmic individual anual fixat en 1.200 euros i vinculat a un informe positiu anual del cap d’estudis, i tres dies de docència addicionals.

Enguany, les Illes compten amb 253 tutors, la majoria dels quals desenvolupen la seva tasca a la Unitat Docent de l’Hospital Universitari Son Espases (67) i a la Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Primària de Mallorca (61).

Pel nombre de tutors, segueixen la Unitat Docent de Son Llàtzer (26), la Unitat Docent Multiprofessional de Salut Mental (23) i la Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Familiar i Comunitària d’Eivissa i Formentera (23).

La Unitat Multiprofessional de Pediatria té 16 tutors, la Unitat Docent de Comares en té 15, la Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Familiar i Comunitària de Menorca en té 13, la Unitat Docent de Can Misses té 4 tutors, la de l’Hospital de Manacor disposa de 3 i la Unitat Docent Multiprofessional de Salut Laboral en té 2.

Contingut de les jornades

Les jornades s’estructuren en tallers i activitats participatives sobre aspectes diversos, com per exemple la normativa de formació sanitària especialitzada, la metodologia i la gestió de les emocions, l’entrenament en lideratge resilient, el paper del tutor i la comunicació assertiva en l’avaluació del resident o la igualtat de gènere.

Així mateix, hi haurà un taller específic sobre simulació mèdica, un mètode d’entrenament amb el qual els professionals sanitaris practiquen exercicis i procediments tècnics en circumstàncies semblants a la realitat, mitjançant simuladors o altres tecnologies.

Més informació sobre el contingut de les jornades en aquest enllaç.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 24/11/2021]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]