Categoria: Recursos humans

Decret sobre la regulació de la capacitació lingüística del personal estatutari de l’IB-Salut

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Govern ha aprovat el decret que regula la capacitació lingüística del personal estatutari del Servei de Salut de les Illes Balears. Aquest decret desplega la Llei 4/2016, de 6 d’abril, de mesures de capacitació lingüística per a la recuperació de l’ús del català en l’àmbit de la funció pública. Es tracta d’un decret sorgit del consens de les parts que han participat en el seu procés de desplegament.

Cal recordar que, el 9 de febrer de 2018, la Mesa Sectorial de Sanitat va donar suport al decret amb el 65 % de la representació sindical a favor. Posteriorment, el Consell Consultiu de les Illes Balears en va emetre un dictamen favorable, que, tot i no ser vinculant, oferia totes les garanties al Consell de Govern.

L’aprovació d’aquest decret farà possible publicar la convocatòria de l’oferta d’ocupació pública del Servei de Salut, que estabilitzarà gairebé cinc mil llocs de feina i permetrà dotar la xarxa sanitària pública d’unes plantilles estables.

En virtut d’aquest decret, s’admetran les sol·licituds de participació de tots els aspirants als processos selectius, i qui els superi obtindrà la condició de personal estatutari sanitari fix, però estarà obligat a assolir el nivell de coneixements de català requerit i a acreditar-lo en un termini màxim de dos anys comptadors a partir de la data d’ocupació de la plaça o del lloc de feina.

En cas de no fer-ho, mantindrà la condició de personal estatutari fix, malgrat que no podrà participar en cap procediment de mobilitat que convoqui el Servei de Salut ni accedir als drets econòmics que comporta la carrera professional a què fa referència l’article 23.1 de la Llei 13/2017, de 29 de desembre, de pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

En els procediments de selecció de les categories de personal sanitari temporal s’admetran també les sol·licituds de participació de tots els aspirants, però el termini de dos anys per assolir i acreditar el nivell de coneixements de català es computarà a partir de la data d’ocupació de la plaça o bé quan s’hagi acumulat aquest període de temps de prestació de serveis.

Les línies generals del text conjuguen el dret dels usuaris a ser atesos en qualsevol de les dues llengües oficials amb la garantia d’oferir una assistència sanitària de qualitat màxima.

[Fonts: Conselleria de Salut. 23/03/2018 - BOIB. Núm. 037. 24/03/2018]

[Foto: Conselleria de Salut]

Què en diu la premsa
*24/03/2018 Diario de Ibiza - La aprobación del decreto del catalán da paso a las oposiciones en la sanidad.
*24/03/2018 Diario de Mallorca - La convocatoria de oposiciones en la sanidad es inminente tras la aprobación del decreto del catalán.
*23/03/2018 redaccionmedica.com - Baleares ratifica la norma que exige el catalán a sus sanitarios.
*23/03/2018 El Mundo - El Govern aprueba el decreto del catalán en sanidad.
*23/03/2018 dbalears.cat - El Govern aprova el decret del català a la sanitat.
*23/03/2018 diariomedico.com - Aprobado el decreto que exige el catalán en el Ib-Salut.