Categoria: Estudis i projectes

Segons un estudi sobre la depressió realitzat pel l’HUSE i la UIB, es fonamental, entre altres aspectes, dormir les hores adequades i fer exercici físic

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Aquest estudi s’ha presentat a la Jornada de Superació i Salut Mental que l’Àrea de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Son Espases ha organitzat amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que es celebra el dia 10 d’octubre.

Les jornades que compten amb la participació de l’Estel de Llevant, la Fundació Deixalles i les federacions de Salut Mental de Mallorca, així com amb la col·laboració de familiars i de pacients amb problemes de salut mental, pretenen llençar un missatge en positiu envers la capacitat dels pacients per superar les  malalties. 

L’acte, organitzat per l’Àrea de Salut Mental de l’Hospital Universitari Son Espases, ha comptat amb la presentació de l’estudi fet per Olga Ibarra, psiquiatra de l’Hospital Universitari Son Espases, i Mauro García Toro, psiquiatra i professor de la UIB. Dit estudi ha aconseguit provar una millor i més ràpida recuperació de la depressió o d’un trastorn mental de causa multifactorial quan el pacient opta per un estil de vida més d’acord amb la naturalesa humana, recuperant hàbits com: dieta saludable, una mínima activitat física, dormir les hores necessàries, prendre el sol i estar en contacte amb la naturalesa, així com mantenir una relació estreta i interdependent amb un clan social.

Aquests hàbits o costums que a les societats desenvolupades s’estan perdent esdevenen un factor clau per a la superació del trastorn mental i de la depressió.

La Jornada també ha comptat amb el testimoni de David Saavedra de la Fundació Deixalles, que dins el projecte Rueda Sano, l’estiu passat va recórrer l’illa de Mallorca. Una experiència que va servir per sensibilitzar la població sobre la situació de les persones amb una malaltia mental i per incidir en el benefici que l’esforç, l’esport i la vida sana tenen sobre aquests pacients.

En la mateixa línia, dins el programa BIO, Gerardo de la Vega ha incidit en els efectes positius que l’exercici físic estructurat i altres activitats a l’aire lliure com, per exemple, recórrer el Camí de Santiago, suposen per als pacients amb un trastorn mental greu.

Finalment, a la mateixa Jornada s’ha fet esment de la necessitat de treballar conjuntament les associacions, les famílies i els professionals sanitaris per afavorir la recuperació dels pacients amb trastorns mentals greus. La Jornada s’ha clausurat amb una dansa oferida pel grup Estel de Llevant.

[Font: Hospital Son Espases. 10/10/2013]