Categoria: Estudis i projectes

Efectes de la terapia d'activació conductual sobre els estils d'alimentació, qualitat de la dieta i canvis del pes corporal

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els professors de la Universitat de les Illes Balears Margarita Gili y Miquel Roca, del grup d'investigació de Trastorns Mentals d'Alta Prevalença (TRAMAP), que forma part de l'Àrea de Neurociències del IUNICS i de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), han participat en la publicació dels resultats de l'assaig clínic aleatori MooDFOOD sobre els efectes de la terapia d'activació conductual sobre els estils d'alimentació, qualitat de la dieta i canvis del pes corporal. També hi han participat diferents centres europeus.

Margalida GiliMiquel Roca, investigadors de l'IdISBa i la Universitat de les Illes Balears, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Effects of food-related behavioral activation therapy on eating styles, diet quality and body weight change: Results from the MooDFOOD Randomized Clinical Trial" a la revista Journal of Psychosomatic Research.

La depressió i l'obesitat estan relacionades bidireccionalment, els estils d'alimentació i la qualitat de la dieta són dos factors importants associats a ambdues. Segueix sense saber-se si aquests dos factors poden modificar-se i com. Per tant, el present estudi té com a objectiu investigar si la teràpia d'activació del comportament (F-BA) relacionat amb el menjar, dirigida a l'estat d'ànim, els hàbits alimentaris i el comportament relacionat amb el menjar, pot millorar els estils d'alimentació i la qualitat de la dieta i reduir el pes corporal en adults amb sobrepès o obesitat i símptomes de depressió subsíndrome.


El grup F-BA va mostrar una petita disminució en l'alimentació emocional (β=-5.68, p<.001) i descontrolada (β=-4.05, p=.03), i un augment en l'alimentació cognitiva restringida (β=5.53, p<.01), en comparació amb els no F-BA.


L'assaig no va mostrar cap reducció en el pes corporal, però dona suport a la possibilitat de millorar tant els estils d'alimentació no saludables com la qualitat de la dieta usant una intervenció dirigida específicament a aquests, encara que els efectes van ser petits.

Referència de l'article
Paans NPG, Bot M, Brouwer IA, Visser M, Gili M, Roca M, et al. Effects of food-related behavioral activation therapy on eating styles, diet quality and body weight change: Results from the MooDFOOD Randomized Clinical Trial. Journal of Psychosomatic Research. 2020;137:110206. doi: 10.1016/j.jpsychores.2020.110206. PubMed PMID: 32798835.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Hamburguesa / CC BY-NC-SA 4.0]