Categories: Estudis i projectes, COVID-19

Biosensors de paper per detectar nivells elevats de IL-6 en sag i mostres respiratòries de pacients amb COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup Multidisciplinar de Sèpsia, el Grup d'Estudi de la Resposta Immunològica en Patologia Humana i el Grup de Malalties Infeccioses-VIH de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), amb membres de la Universitat de les Illes Balears, l'Hospital Universitari Son Llàtzer i l'Hospital Universitari Son Espases ha publicat un estudi sobre els biosensors de paper per detectar nivells elevats de IL-6 en sag i mostres respiratòries de pacients amb COVID-19.

Cristina Adrover-Jaume, Alejandra Alba-Patiño, Antonio Clemente, Giulia Santopolo, Andreu Vaquer, Steven M. Russell, Enrique Barón, María del Mar González del Campo, María Aranda, i membres del Grup Multidisciplinar de Sèpsia; Joana M. Ferrer i María Berman-Riu, investigadores del Grup d'Estudi de la Resposta Immunològica en Patologia Humana; i Mercedes García-Gasalla, investigadora del Grup de Malalties Infeccioses-VIH; han publicat l'article amb el títol "Paper Biosensors for Detecting Elevated IL-6 Levels in Blood and Respiratory Samples from COVID-19 patients" a la revista Sensors and Actuators B: Chemical.

La descentralització de l'atenció de la COVID-19 redueix els contagis i permet un millor ús dels recursos de l'hospital. S'introdueixen biosensors destinats a detectar casos greus de COVID-19 en entorns d'atenció sanitària descentralitzada. Consisteixen en un immunosensor de paper connectat a un telèfon mòbil. Els immunosensors s'han dissenyat per generar senyals colorimètrics intensos quan la mostra conté concentracions ultrabaixes d'IL-6, la qual cosa s'ha proposat com un biomarcador de pronòstic de COVID-19. Això es fa combinant un mecanisme d'amplificació de senyals en paper amb dipòsits plens de polímers per dispensar nanopartícules decorades amb anticossos i una aplicació de telèfon mòbil per a la quantificació del color. Amb aquest disseny s'aconsegueix un baix límit de detecció (LD) de 0,001 pg/mL pg mL-1 i mesuraments semiquantitatives en un ampli rang dinàmic entre 0,001 i 100 pg/mL en PBS. El temps d'assaig és inferior a 10 minuts. El baix LD va permetre diluir les mostres de sang i detectar l'IL-6 amb un LD de 1.3 pg mL-1 i un rang dinàmic de fins a 100 pg mL-1. Seguint aquest protocol, es va poder estratificar als pacients de COVID-19 segons els diferents nivells d'IL-6 en la sang.

També es mostra sobre la detecció d'IL-6 en mostres respiratòries (aspirat bronquial, BAS) de pacients amb COVID-19. La prova pot ser fàcilment adaptada per detectar altres citoquines com el TNF-α i la IL-8 canviant els anticossos que decoren les nanopartícules en conseqüència. La capacitat de detectar les citoquines en mostres de sang i respiratòries allisa el camí per vigilar la inflamació local en els pulmons, així com els nivells d'inflamació sistèmica en el cos.

Referència de l'article
Adrover-Jaume C, Alba-Patiño A, Clemente A, Santopolo G, Vaquer A, Russell SM, et al. Paper Biosensors for Detecting Elevated IL-6 Levels in Blood and Respiratory Samples from COVID-19 patients. Sensors and Actuators B: Chemical. 2020;129333. doi: 10.1016/j.snb.2020.129333.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital de Manacor]