Categoria: Estudis i projectes

Evolució, característiques clíniques i microbiològiques de la malaltia pneumocòccica invasiva des de la introducció de la vacuna en adults majors de divuit anys

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Serveis de Medicina Interna i Microbiologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), la Secció de Malalties Infeccioses i el Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Son Espases, el Departament de Medicina Interna i el Servei de Microbiologia de l'Hospital de Manacor i els Serveis de Medicina Interna i de Microbiologia de l'Hospital Comarcal d'Inca, han publicat un article sobre l'evolució, característiques clíniques i microbiològiques de la malaltia pneumocòccica invasiva des de la introducció de la vacuna pneumocòccica valent en adults majors de divuit anys.

Juan Buades i Adrian Rodriguez, metges de medicina interna de l'Hospital Universitari Son Llàtzer; Ines LosadaJuan González-Moreno i Antoni Payeras, metges de medicina interna de l'Hospital Universitari Son Llàtzer i investigadors de l'IdISBa; Maria Peñaranda, metgessa de la secció de malalties infeccioses de l'Hospital Universitari Son Espases; Laia Vilaplana i Nuria Roda, metgesses de medicina interna de l'Hospital de Manacor; Adelaida Rey, metgessa de medicina interna de l'Hospital Comarcal d'Inca; Margarita Garau, microbiòloga de l'Hospital Universitari Son Llàtzer; Enrique Ruiz de Gopegui, microbiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases; Antoni Serra, microbiòleg de l'Hospital de Manacor; i Juan Saurina, microbiòleg de l'Hospital Comarcal d'Inca, han publicat l'article amb el títol "Evolution, Clinical and Microbiological Characteristics of Invasive Pneumococcal Disease since the Introduction of the Pneumococcal Conjugate Vaccine 13-Valent in Adults over 18 Years Old" a la revista Vaccines.

La malaltia neumocòccica invasiva (ENI) presenta una elevada mortalitat en la població de risc. L'objectiu d'aquest treball és conéixer l'evolució, les característiques clíniques i microbiològiques de l'ENI en la població adulta de Mallorca, des de la introducció d'un programa de finançament públic de la vacuna pneumocòccica conjugada (PCV-13) en la població pediàtrica de les Illes Balears en 2016. Per això, es va realitzar un estudi multicèntric retrospectiu en el que es varen incloure tots els episodis ENI en pacients adults dels quatre hospitals del sistema públic de salut de Mallorca, comparant els periodes entre 2012 i 2015 i entre 2016 i 2019. Es varen recollir variables clíniques, serotipus i sensibilitat antibiòtica.

Referència de l'article
Buades J, Losada I, González-Moreno J, Peñaranda M, Vilaplana L, Roda N, et al. Evolution, Clinical and Microbiological Characteristics of Invasive Pneumococcal Disease since the Introduction of the Pneumococcal Conjugate Vaccine 13-Valent in Adults over 18 Years Old. Vaccines (Basel). 2021;9(2). doi: 10.3390/vaccines9020093. PubMed PMID:33513726.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Justícia. Generalitat Catalunya / Vacunació / CC BY-ND 2.0]