Categoria: Estudis i projectes

Col·laboració interprofessional en les sessions clíniques conjuntes en una UCI

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Professionals d'Infermeria del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Son Espases i el Grup d'Investigació en Cures, cronicitat i evidències en salut (CurES-IdISBa), han publicat un article sobre la percepció d'infermeres i metges sobre la col·laboració interprofessional en les sessions clíniques conjuntes en una UCI.

Xisca Verd-Aulí, infermera de la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Universitari Son Espases; Mónica Maqueda Palau, infermera de la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Universitari Son Espases i investigadora del Grup CurES-IdISBa; i Margalida Miró Bonet, professora de la Universitat de les Illes Balears i investigadora del Grup CurES-IdISBa; han publicat l'article amb el títol "Colaboración interprofesional en las sesiones clínicas conjuntas en una Unidad de Cuidados Intensivos: percepciones de enfermeras y médicos" a la revista Enfermería Intensiva.

La pràctica col·laborativa és un procés interpersonal en el qual interactuen diferents disciplines professionals que comparteixen objectius, participen en la presa de decisions i proporcionen una atenció integral i de qualitat. Les sessions clíniques conjuntes ofereixen l'oportunitat d'interactuar i millorar la comunicació entre professionals i optimitzar els resultats en la pràctica.

L'objectiu d'aquest article era explorar les percepcions d'infermeres i metges sobre la pràctica col·laborativa en les sessions clíniques conjuntes en la Unitat de Cures Intensives. Es va realitzar un estudi d'anàlisis crític del discurs, a través d'entrevistes semiestructurades i diaris de camp, utilitzant com a referencial teòric els conceptes de Campus, Capital i Habitus plantejats per Pierre Bourdieu. Hi varen participar infermeres i metges d'una Unitat de Cures Intensives, reclutats mitjançant mostreig intencional. Les entrevistes es varen codificar per tots els investigadors, posteriorment es va fer una posada en comú i es varen interpretar les dades en el context en el que es varen recollir.

Existeix una necessitat d'empoderament en la participació activa per part de les infermeres en les sessions clíniques conjuntes. El col·lectiu mèdic ha de tenir més en compte les percepcions humanístiques que poden aportar altres professionals. Fomentar l'escolta activa en els metges, millorar la comunicació real per part de les infermeres i generar un espai on imperi el respecte i la confiança, afavoriran la dinàmica de treball interprofessional.

Referència de l'article
Verd-Aulí X, Maqueda-Palau M, Miró-Bonet M. Colaboración interprofesional en las sesiones clínicas conjuntas en una Unidad de Cuidados Intensivos: percepciones de enfermeras y médicos. Enferm Intensiva. 2021;32(1):3-10. doi: 10.1016/j.enfi.2020.02.004. PubMed PMID:32389439.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases. Unitat de Medicina Intensiva]