Categoria: Estudis i projectes

Perfils profunds de MRM defineixen el resultat i revelen diferents formes de resistència al tractament en el mieloma de risc estàndard i d'alt risc

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d'Hematologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer ha participat en un estudi sobre com els perfils profunds de malaltia residual mesurable defineixen el resultat i revelen diferents formes de resistència al tractament en el mieloma de risc estàndard i d'alt risc. També hi han participat diferents centres espanyols.

Joan Bargay, hematòleg de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Deep MRD profiling defines outcome and unveils different modes of treatment resistance in standard- and high-risk myeloma" a la revista Blood.

Els pacients amb mieloma múltiple (MM) portadors d'anomalies citogenètiques (AC) de risc estàndard o d'alt risc aconsegueixen taxes de resposta completa (RC) similars, però aquests darrers tenen una supervivència lliure de progressió (SLP) inferior. Això qüestiona la legitimitat de la RC com a criteri de valoració del tractament i representa un enigma biològic en relació amb la natura dels reservoris tumorals que persisteixen després del tractament en el MM d'alt risc. Es va utilitzar la cistometria de flux de nova generació (FNG) per avaluar la malaltia residual mesurable (MRM) en pacients amb MM amb AC de risc estàndard enfront d'alt risc (n = 300 i 90, respectivament) inscrits a l'assaig PETHEMA/GEM2012MENOS65, i per identificar els mecanismes que determinen la resistència a la MRM en ambdós subgrups de pacients (n = 40). Aquest estudi dona suport a la MRM indetectable com a criteri de valoració del tractament per als pacients amb MM que tenen AC d'alt risc i proposen caracteritzar els clons de MRM per comprendre i superar la resistència a la MRM.

Referència de l'article
Goicoechea I, Puig N, Cedena M-T, Burgos L, Cordón L, Vidriales M-B, et al. Deep MRD profiling defines outcome and unveils different modes of treatment resistance in standard- and high-risk myeloma. Blood. 2021;137(1):49-60. doi: 10.1182/blood.2020006731. PubMed PMID:32693406.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Entrada Hospital Universitari Son Llàtzer / CC BY-NC-SA 4.0]