Categoria: Estudis i projectes

Càrrega assistencial de les ITS i altres dermatosis anogenitals a les consultes de dermatologia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Dermatologia de l'Hospital Universitari Son Llàtzer ha participat en la publicació dels resultats del mostreig aleatori nacional DIADERM sobre la càrrega assistencial de les infeccions de transmissió sexual i altre dermatosis anogenitals a les consultes de dermatologia. També hi han participat diferents centres espanyols.

Rosa Taberner Ferrer, dermatòloga de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "¿Cuánta carga asistencial suponen las infecciones de transmisión predominantemente sexual y otras dermatosis anogenitales en las consultas de Dermatología en España? Resultados del muestreo aleatorio nacional DIADERM" a la revista Actas Dermo-Sifiliográficas.

Les infeccions i infestacions de transmissió predominantment sexual i altres dermatosis anogenitals formen part de la formació específica dels metges especialistes en Dermatologia i Venereologia a Espanya. Aquest estudi pretén analitzar la càrrega que suposen aquestes patologies en l'activitat dermatològica pública i privada del sistema de salut espanyol.

Es va realitzar un estudi observacional de tall transversal de dos períodes de temps descrivint els diagnòstics realitzats a consultes externes dermatològiques, obtinguts a través de l'enquesta anònima DIADERM, realitzada a una mostra aleatòria i representativa de dermatòlegs. A partir de la codificació de diagnòstics CIE-10, es va seleccionar tota la patologia relacionada (36 diagnòstics codificats en els dos períodes), que es va classificar en 12 grups.

Les infeccions i infestacions de transmissió predominantment sexual i altres dermatosis anogenitals tenen un pes molt limitat en l'assistència dermatològica a Espanya, a pesar que la inclusió del diagnòstic de molluscum contagiosum sobreestima aquests diagnòstics. L'absència d'inclusió de centres i consultes monogràfiques de MTS en la mostra aleatòria contribueix a la infrarepresentació d'aquestes parcel·les de l'especialitat. És important fer un esforç decidit per potenciar-les amb consultes i centres monogràfics.

Referència de l'article
Martin-Gorgojo A, Comunión-Artieda A, Descalzo-Gallego MÁ, Arias-Santiago S, Molina-Leyva A, Gilaberte Y, et al. ¿Cuánta carga asistencial suponen las infecciones de transmisión predominantemente sexual y otras dermatosis anogenitales en las consultas de Dermatología en España? Resultados del muestreo aleatorio nacional DIADERM. Actas Dermosifiliogr. 2021;S0001-7310(21)00204-0. doi: 10.1016/j.ad.2021.05.012. PubMed PMID:34058153.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Llàtzer]