Categoria: Estudis i projectes

Avaluació de l'impacte de la multimorbiditat i els constructes relacionats en la seguretat reportada pels pacients a atenció primària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), la Unitat de Recerca d'Atenció Primària de Mallorca, junt amb la Universitat de les Illes Balears, han publicat una avaluació de l'impacte de la multimorbiditat i els constructes relacionats en la seguretat reportada pels pacients a atenció primària. També hi han participat la University of Western Australia, la University of Exeter i la National University of Singapore.

Ignacio Ricci-Cabello, Aina M Yáñez-Juan, Maria A Fiol-deRoque, Alfonso Leiva, Joan Llobera i Fabrice B R Parmentier, investigadors de l'IdISBa de l'article amb el títol "Assessing the Impact of Multi-Morbidity and Related Constructs on Patient Reported Safety in Primary Care: Generalized Structural Equation Modelling of Observational Data" a la revista Journal of Clinical Medicine.

Es volia examinar les complexes relacions entre els processos de seguretat del pacient i els resultats i multimorbiditat utilitzant un conjunt complet de constructes: multimorbiditat, polimedicació, comorbiditat discordant (malalties que no comparteixen ni patogènesi ni maneig), càrrega de la morbiditat i complexitat dels pacients. Es va utilitzar una secció transversal de 4.782 pacients en 69 centres de salut d'Espanya. Es varen construir models d'equacions estructurals generalitzats per examinar l'associació entre la construcció de multimorbiditat i seguretat dels pacients comunicada per ells mateixos (qüestionari PREOS-PC). Aquestes associacions es varen modelar a través d'unes vies directes i indirectes (mediades per augment d'interaccions amb l'atenció sanitària). En el cas de les dones, es va observar una associació consistent entre els nivells més alts dels constructes de multimorbiditat i els nivells més baixos de seguretat del pacient a través de qualsevol via. Les troballes per homes replicava aquestes observacions per a polimedicació, càrrega de morbiditat i complexitat del pacient per qualsevol via. Però, les vies directes mostraven associacions inesperades entre nivells més alts de morbiditat i millor seguretat. L'associació consistent entre els constructes de multimorbiditat i la pitjor seguretat del pacient entre les dones fa aconsellable dirigir-se a aquest grup per al desenvolupament d'intervencions, amb especial atenció al paper de la discordança de comorbiditat. Es necessiten més investigacions, en particular qualitatives, per aclarir les complexes associacions entre els homes.

Referència de l'article
Ricci-Cabello I, Yañez-Juan AM, Fiol-deRoque MA, Leiva A, Llobera Canaves J, Parmentier FBR, et al. Assessing the Impact of Multi-Morbidity and Related Constructs on Patient Reported Safety in Primary Care: Generalized Structural Equation Modelling of Observational Data. J Clin Med. 2021;10(8):1782. doi: 10.3390/jcm10081782. PubMed PMID: 33923906.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut] [Foto: Govern de les Illes Balears]