Categoria: Estudis i projectes

L'ús de la doxorubicina que contraresta la cardiotoxicitat durant la quimioteràpia contra el càncer

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup NUCOX de (Recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu) de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en una revisió sobre l'ús de la doxorrubicina que contrarresta la cardiotoxicitat durant la quimioteràpia contra el càncer. També hi han participat la Gdańsk University of Technology, la University of Belgrade, el Migal-Galilee Research Institute i el Tel-Hai College.

Josep Antoni Tur, investigador del Grup NUCOX, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Natural Products Counteracting Cardiotoxicity during Cancer Chemotherapy: The Special Case of Doxorubicin, a Comprehensive Review" a la revista International Journal of Molecular Sciences.

La cardiotoxicitat és un fenomen freqüent no desitjat que s'observa durant el tractament oncològic que limita la dosi terapèutica dels medicaments antitumorals i això podria disminuir l'efectivitat de l'erradicació del càncer. Quasi tots els fàrmacs antitumorals mostren propietats tòxiques cap al múscul cardíac. Una de les causes subjacents de cardiotoxicitat és l'estimulació d'estrès oxidatiu per la quimioteràpia. Això suggereix que un disseny apropiat de la dieta o de suplements dietaris basat en plantes comestibles riques en antioxidants podrien disminuir la toxicitat dels fàrmacs antitumorals i disminueix el risc de la fallada cardíaca. Aquesta revisió exhaustiva compara l'eficàcia cardioprotectora d'extractes de plantes comestibles i fitoquímics alimentaris que tenen una activitat beneficiosa demostrada en diferents models in vivo i in vitro. Els estudis seleccionats per a aquesta revisió es varen concentrar en una teràpia freqüentment aplicada en el càncer, l'antibiòtic antraciclina-doxorubicina com a agent inductor d'estrès oxidatiu i cardiotoxicitat.

Referència de l'article
Koss-Mikołajczyk I, Todorovic V, Sobajic S, Mahajna J, Gerić M, Tur JA, et al. Natural Products Counteracting Cardiotoxicity during Cancer Chemotherapy: The Special Case of Doxorubicin, a Comprehensive Review. Int J Mol Sci. 2021;22(18):10037. doi: 10.3390/ijms221810037. PubMed PMID:34576204.

Enllaços Bibliosalut | Text complet
Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Ian Blanco ]