Categoria: Estudis i projectes

Adaptació local de materials basats en recomanacions per a la presa de decisions compartida i el maneig de la comorbiditat en l'AR

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Reumatologia de l'Hospital Can Misses ha publicat un estudi sobre l'adaptació local de materials basats en recomanacions per a la presa de decisions compartida i el maneig de la comorbolitat en l'artritis reumatoïde. També hi han participat l'Hospital Gregorio Marañón, el Complexo Hospitalario Universitario de Vigo, l'Hospital of Galdakao Usansolo, l'Hospital Infanta Sofía, l'Hospital Parc Taulí, l'Hospital Reina Sofía, l'Instituto de Salud Musculoesquelética (INMUSC) i l'Hospital Universitario de Araba.

Ana Urruticoechea Arana, reumatòloga de l'Hospital Can Misses, ha publicat l'article amb el títol "Local adaptation of recommendation-based materials for shared decision-making and management of comorbidity in rheumatoid arthritis" a la revista Clinical and Experimental Rheumatology.

L'objectiu era descriure les adaptacions locals dels materials derivats de les recomanacions basades en l'evidència en un programa de formació en artritis reumatoide (AR).

El programa eRA (evolució del tractament de l'artritis reumatoide) va generar pràctiques de presa de decisió i un checklist per maneig la comorbiditat en AR, entre d'altres, a escala internacional. Es varen identificar primer el maneig de les necessitats desconegudes i es varen identificar i prioritzar. Llavors es varen dissenyar i desenvolupar els materials educatius per resoldre aquestes mancances. Aquests materials es varen avaluar en detall i es varen discutir en petits grups regionals on participaven reumatòlegs.

Es necessitava realitzar una discussió, adaptació i planificació abans d'implementar qualsevol recomanació basada en l'evidència i materials si es volia aconseguir un èxit en la implementació. Més estudis haurien de demostrar si aquesta iniciativa tenia èxit per aconseguir aquests objectius de millor en l'atenció al pacient. L'experiència mostra que es podria utilitzar com a guia o exemple d'implementació a qualsevol lloc.

Referència de l'article
Álvaro Gracia JM, Barbazán C, García Llorente JF, Muñóz-Fernández S, Gómez Centeno A, Urruticoechea-Arana A, et al. Local adaptation of recommendation-based materials for shared decision-making and management of comorbidity in rheumatoid arthritis. Clin Exp Rheumatol. 2021. PubMed PMID: 34251302.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
 

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]