Categoria: Estudis i projectes

Noves oportunitats terapèutiques de la via WNT/β-Catenina en els sarcomes de teixits tous

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Teràpies Avançades i Biomarcadors d'Oncologia Clínica amb membres del IUNICS, l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i el Servei d'Oncologia de l'Hospital Universitari Son Espases, i la Unitat de Diagnòstic Molecular de l'Hospital Universitari Son Espases, han publicat un estudi sobre les noves oportunitats terapèutiques de la via WNT/β-Catenina en els sarcomes de teixits tous. També hi han participat l'Hospital Universitari Fundación Jiménez Díaz i la Universitat de Sevilla.

Esther Martinez-Font i Marina Pérez-Capó, Oliver Vögler, Regina Alemany i Antònia Obrador-Hevia, investigadors del grup de Teràpies Avançades i Biomarcadors d'Oncologia Clínica; han publicat l'article amb el títol "WNT/β-Catenin Pathway in Soft Tissue Sarcomas: New Therapeutic Opportunities?" a la revista Cancers.

Els sarcomes de teixits tous (STT) són un grup molt heterogeni de tumors rars, que comprèn més de 50 subtipus histològics diferents que s'originen en el teixit mesenquimal. Malgrat la seva heterogeneïtat, la quimioteràpia basada en la doxorubicina (DXR) s'utilitza des de fa quaranta anys i continua sent el tractament estàndard de primera línia per als STT localment avançats irresecables o metastàtics, encara que la supervivència global no ha pogut millorar-se mitjançant la combinació amb altres quimioteràpics. En aquest sentit, el desenvolupament de nous enfocaments terapèutics continua sent un objectiu en gran manera inabastable. La via de senyalització WNT/β-catenina està implicada en diversos processos fonamentals per al desenvolupament embrionari, incloent-hi la proliferació i diferenciació de les cèl·lules mare mesenquimals. Encara que el paper d'aquesta via ha estat àmpliament investigat en les neoplàsies d'origen epitelial, es coneix poc sobre la seva rellevància en les neoplàsies mesenquimals. Aquesta revisió abasta les alteracions moleculars més importants de la via de senyalització WNT en els STT. La detecció d'aquestes alteracions i la comprensió de les seves conseqüències funcionals per a les vies que controlen el desenvolupament i la progressió de la sarcomagènesi són crucials per a ampliar els coneixements actuals sobre els STT, així com per a identificar noves dianes farmacològiques. En aquest sentit, també es discuteixen les opcions terapèutiques actuals i els fàrmacs candidats a modular la senyalització WNT, que solen classificar-se pel punt d’interacció en la via de senyalització per sobre o sota de la proteïna β-catenina, i el seu presumible impacte clínic en el STT.

Referència de l'article
Martinez-Font E, Pérez-Capó M, Vögler O, Martín-Broto J, Alemany R, Obrador-Hevia A. WNT/β-Catenin Pathway in Soft Tissue Sarcomas: New Therapeutic Opportunities? Cancers (Basel). 2021 Nov 3;13(21):5521. doi: 10.3390/cancers13215521. PubMed PMID: 34771683.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: IB-Salut - Hospital Universitari Son Espases]