Categoria: Estudis i projectes

Ús de stents metàl·lics autoexpandibles enfront de la dilatació endoscòpica amb baló per al tractament de l'estenosis en la malaltia de Crohn

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Digestiu de l'Hospital Comarcal d'Inca ha participat en un assaig obert, multicèntric i aleatori sobre l'ús de stents metàl·lics autoexpandibles enfront de la dilatació endoscòpica amb baló per al tractament de l'estenosis en la malaltia de Crohn (estudi ProtDilat). També hi han participat diferents centres.

José Reyes Moreno, digestòleg de l'Hospital Comarcal d'Inca, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Self-expandable metal stents versus endoscopic balloon dilation for the treatment of strictures in Crohn's disease (ProtDilat study): an open-label, multicentre, randomised trial" a la revista The Lancet Gastroenterology and Hepatology.

La dilatació endoscòpica amb baló (DEB) és el tractament endoscòpic establert per a les estenosis curtes en la malaltia de Crohn. Les endopròtesis metàl·liques autoexpandibles totalment cobertes (FCSEMS) s'han utilitzat per al tractament endoscòpic dels pacients en els quals la DEB no va tenir èxit. L'objectiu era determinar l'eficàcia i seguretat dels dos tractaments endoscòpics en pacients amb malaltia de Crohn amb estenosi i comparar el cost mitjà de tots dos tractaments.

Aquest assaig multicèntric, obert i aleatori es va realitzar en 19 hospitals terciaris i secundaris d'Espanya. Es van incloure pacients amb malaltia de Crohn amb símptomes obstructius i estenosis predominantment fibròtiques de menys de 10 cm de longitud. Es van excloure els pacients amb estenosis tractades amb SEMS o DEB l'any anterior i les estenosis no accessibles al colonoscopi. Els pacients van ser assignats aleatòriament (1:1) a rebre la DEB (grup DEB) o la EMEF (grup EMEF) mitjançant un sistema d'aleatorització digital en bloc (grandària de bloc de quatre). En el grup DEB, la dilatació es va dur a terme amb un baló pneumàtic CRE Boston Scientific amb el diàmetre fixat a discreció del endoscopista; es va permetre un màxim de dues sessions de dilatació amb un interval mínim de 15-30 dies entre elles. En el grup de FCSEMS, es va col·locar un stent metàl·lic totalment cobert Taewoong de 20 mm de diàmetre; la longitud del stent es va fixar a discreció de l'endoscopista. El resultat primari va ser avaluar l'eficàcia del tractament endoscòpic, definida per la proporció de pacients lliures d'una nova intervenció terapèutica (DEB, FCSEMS o cirurgia) a causa d'una recurrència simptomàtica a l'any de seguiment. Els pacients es van analitzar segons el principi d'intenció de tractar. Es van registrar els esdeveniments adversos de tots els pacients; es va considerar que els esdeveniments estaven associats al procediment quan una associació causal era possible, probable o definitiva.

La DEB és més eficaç que la FCSEMS per a les estenosis de la malaltia de Crohn, amb un bon perfil de seguretat per a tots dos tractaments.

Referència de l'article
Loras C, Andújar X, Gornals JB, Sanchiz V, Brullet E, Sicilia B, et al. Self-expandable metal stents versus endoscopic balloon dilation for the treatment of strictures in Crohn’s disease (ProtDilat study): an open-label, multicentre, randomised trial. Lancet Gastroenterol Hepatol. 2022;0(0):1–10. doi: 10.1016/S2468-1253(21)00386-1. PubMed PMID: 35065738.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital de Manacor]