Categoria: Estudis i projectes

Exposició a l'àcid valproic associat amb una menor infiltració pulmonar i millores en pacients amb COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Malalties Infeccioses de l'Hospital Universitari Son Espases i el Servei de Medicina Interna de l'Hospital Universitari Son Llàtzer han participat en un estudi sobre l'exposició a l'àcid valproic associat amb una menor infiltració pulmonar i millores en diferents resultats clínics i paràmetres del laboratori en pacients hospitalitzats per COVID-19. També hi han participat diferents centres espanyols.

Helem Vilchez-Rueda, metgessa de medicina interna de l'Hospital Universitari Son Espases; i Manuel Raya-Cruz, metge de medicina interna de l'Hospital Universitari Son Llàtzer; han participat en la publicació de l'article amb el títol "Exposure to valproic acid is associated with less pulmonary infiltrates and improvements in diverse clinical outcomes and laboratory parameters in patients hospitalized with COVID-19" a la revista Plos One.

L'àcid valproic (AVP) s'ha mostrat que té efectes beneficiosos in vitro contra la infecció per SARS-CoV-2, però cap estudi ha analitzat la seva eficàcia en l'entorn clínic.

Aquest estudi multicèntric i retrospectiu va incloure 165 pacients adults que varen rebre AVP en el moment de ser admesos a l'hospital i 330 controls emparellats per sexe, edat i data d'admissió. Es varen enregistrar paràmetres clínics, resultats i laboratori per avaluar diferències entre els dos grups. Es van considerar quatre criteris de valoració clínics principals: el desenvolupament d'infiltració pulmonar, empitjorament de la respiració dins l'hospital, admissions a l'UCI i mort.

Els pacients tractats amb AVP sembla que desenvolupen COVID-19 menys greu que els pacients-control, d'acord amb diversos criteris de valoració clínics i marcadors de laboratori.

Referència de l'article
Collazos J, Domingo P, Fernández-Araujo N, Asensi-Díaz E, Vilchez-Rueda H, Lalueza A, et al. Exposure to valproic acid is associated with less pulmonary infiltrates and improvements in diverse clinical outcomes and laboratory parameters in patients hospitalized with COVID-19. Sanyal M, editor. PLoS One. 2022;17(1):e0262777. doi: 10.1371/journal.pone.0262777. PubMed PMID: 35085321.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Ian Blanco ]