Categoria: Estudis i projectes

Canvis longitudinals en l'adherència a la dieta Portfolio i DASH i factors cardiometabòlics a l'estudi PREDIMED-Plus

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de la Universitat de les Illes Balears i membres del CIBEROBN i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en un estudi sobre els canvis longitudinals en l'adherència a la dieta Portfolio i DASH i factors cardiometabòlics a l'estudi PREDIMED-Plus. També hi han participat diferents centres espanyols.

Dora Romaguera, Jadwiga Konieczna i Josep Antoni Tur, investigadors del Grup NUCOX, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Longitudinal changes in adherence to the portfolio and DASH dietary patterns and cardiometabolic risk factors in the PREDIMED-Plus study" a la revista Clinical Nutrition.

Las dietas Portfolio and Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) han mostrat uns menors factors cardiometabòlics baixos en els assaigs aleatoris controlats (AAC). Però, la dieta Portfolio s'ha avaluat en AAC amb pacients hiperlipidèmics. Per tant, per avaluar la dieta Portfolio en una població amb síndrome metabòlica (MetS), es va dur a terme una anàlisi longitudinal d'un any de dades dels canvis de les puntuacions de les dietes Portfolio i DASH i la seva associació amb factors de risc cardiometabòlics en l'assaig Prevención con Dieta Mediterránea (PREDIMED)-Plus.

El PREDIMED-Plus és un assaig clínic en marxa (reristre de l'assaig: ISRCTN89898) que es duu a terme a Espanya que inclou 6874 participants grans amb sobrepès/obesitat que compleixen almenys tres criteris per a MetS. Les dades d'aquesta anàlisi es varen recollir com a línia de base, sis mesos i un any. L'adherència a les puntuacions de les dietes Portfolio i DASH es varen derivar d'un qüestionari validat amb 143-ítems de freqüència d'alimentació. Es varen utilitzar models mixtes per examinar les associacions d'augment d'1-SD i canvis de quartils en les puntuacions de dieta amb canvis concomitants en factors de risc cardiometabòlics.

Entre els pacients adults grans un alt risc cardiovascular amb MetS, una major adherència a les dietes Portfolio i DASH varen mostrar associacions prospectives favorables amb alguns factors clínics rellevants de risc cardiometabòlic. Ambdues dietes tenen beneficis semblants per a la reducció del risc cardiometabòlic.

Referència de l'article
Glenn AJ, Hernández-Alonso P, Kendall CWC, Martínez-González MÁ, Corella D, Fitó M, et al. Longitudinal changes in adherence to the portfolio and DASH dietary patterns and cardiometabolic risk factors in the PREDIMED-Plus study. Clin Nutr. 2021;40(5):2825–36. doi: 10.1016/j.clnu.2021.03.016. PubMed PMID: 33933749.

Enllaços Bibliosalut

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Parella passejant / CC BY-NC-SA 4.0]