Categoria: Estudis i projectes

Estudi de la malaltia pulmonar intersticial difosa mitjançant l'anàlisi de partícules volàtils en l'aire exhalat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en un estudi sobre la utilitat i millora que el nas electrònic pot aportar en els processos de cribratge de la Malaltia Pulmonar Intersticial Difosa (MPID).

Ana María Rodrigo Troyano, pneumòloga de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació d'una carta científica amb el títol: "Estudio de la enfermedad pulmonar intersticial difusa mediante el análisis de partículas volátiles en el aire exhalado", a la revista Archivos de Bronconeumología.

El nas electrònic és una tecnologia no invasiva que, gràcies a una sèrie de sensors químics electrònics incorporats en el dispositiu, permet identificar components orgànics volàtils (COVs) en l'aire exhalat.

Estudis previs que han utilitzat aquesta tecnologia han determinat petjades respiratòries específiques en pacients amb diverses malalties respiratòries cròniques, com la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), l'asma o la fibrosi quística.

Recentment, també s'ha identificat el valor de l'anàlisi de COVs per a la discriminació de pacients amb EPID en comparació a controls sans. Per això es va plantejar avaluar si el nas electrònic és útil per a discriminar, no només a aquells amb EPID respecte dels sans, sinó també respecte a aquells amb MPOC.

L'estudi conclou que el nas electrònic és una tecnologia no invasiva que podria ser útil per a la detecció de l'EPID en la població general, fet que podria significar una millora en el procés de cribratge de la malaltia.

Referència de l'article
Castillo Villegas D, Barril S, Giner J, Millan-Billi P, Rodrigo-Troyano A, Merino JL, et al. Study of diffuse interstitial lung disease with the analysis of volatile particles in exhaled air. Arch Bronconeumol. Gener 2022;58(1):T99-101. doi: 10.1016/j.arbres.2021.03.014. PubMed PMID: 33867204.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Mikael Häggström / X-ray of COPD exacerbation - anteroposterior view / CC0 1.0]