Categoria: Estudis i projectes

Els carotenoides circulants s'associen amb perfils favorables de lípids i àcids grassos en una població d'edat avançada con alt RCV

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha participat en la publicació d'un estudi sobre com els carotenoides circulants s'associen amb perfils favorables de lípids i àcids grassos en una població d'edat avançada con alt risc cardiovascular. També hi han participat diferents centres.

Dora Romaguera i Marga Morey, investigadores de l'IdISBa, han publicat l'article amb el títol "Circulating carotenoids are associated with favorable lipid and fatty acid profiles in an older population at high cardiovascular risk" a la revista Frontiers in Nutrition.

S'ha assenyalat que la ingesta de carotenoides s'associa a una millor salut cardiovascular, però existeix poca informació sobre les concentracions plasmàtiques reals d'aquests compostos com biomarcadors del risc cardiometabòlic. L'objectiu era investigar l'associació entre els carotenoides plasmàtics circulants i diferents factors de risc cardiometabòlic i el perfil d'àcids grassos plasmàtics. Es tracta d'una avaluació transversal de les dades basals realitzada en una subcohort (106 dones i 124 homes) d'un assaig multifactorial en curs sobre l'estil de vida per a la prevenció cardiovascular primària. Les concentracions plasmàtiques de carotenoides es van quantificar mitjançant cromatografia líquida acoblada a espectrometria de masses. Les associacions entre les concentracions de *carotenoides i els factors de risc cardiometabòlic es van avaluar mitjançant models de regressió adaptats per a variables censurades per intervals.

Referència de l'article
Marhuenda-Muñoz M, Domínguez-López I, Langohr K, Tresserra-Rimbau A, Martínez González MÁ, Salas-Salvadó J, et al. Circulating carotenoids are associated with favorable lipid and fatty acid profiles in an older population at high cardiovascular risk. Front Nutr. 2022 Sep 29;9. doi: 10.3389/fnut.2022.967967. PubMed PMID: 34113088.

Enllaços Bibliosalut | Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Mercat de Pere Garau / CC BY-NC-SA 4.0]