Categoria: Estudis i projectes

Aproximació a la planificació de la prevenció de trastorns de neurodesenvolupament en infants de 6 anys a Menorca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'IBSMIA (Institut Balear de Salut Mental Infantil i de l’Adolescent) i serveis de pediatria d'Atenció Primària de Menorca han participat en la publicació d'un estudi sobre una aproximació a la planificació de la prevenció basada en la prevalença i comorbiditat dels trastorns del neurodesenvolupament en infants de 6 anys que acudeixen a les consultes d'atenció primària de l'illa de Menorca.

Lorena Francés, psiquiatra de l'IBSMIA; i Virgínia Soler, infermera del CS de Dalt Sant Joan, han participat en la publicació de l'article amb el títol "An approach for prevention planning based on the prevalence and comorbidity of neurodevelopmental disorders in 6-year-old children receiving primary care consultations on the island of Menorca" a la revista BMC Pediatrics.

Alguns estudis han estimat la prevalença real dels trastorns de neurodesenvolupament d'acord amb el Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, cinquena edició (DSM-5) a Espanya i a nivell mundial. Però, hi ha xifres de prevalença dispars. Es considera que la investigació en aquest camp és esencial per millorar la detecció primerenca, prevenció secundària i planificació sanitària.

Es tracta d'un projecte de doctorat realitzat per Lorena Francés (psiquiatra infantil d'UCSMIA Es Mercadal), on un equip multidisciplinari d'investigadors col·labora altruistament en el projecte. En l'equip d'investigació hi participa Virgínia Soler (de Dalt Sant Joan) i altres infermeres (Carolina Carretero d'UCSMIA Es Mercadal) i pediatres de tots els centres de salut de l'illa de Menorca (Dra. Elizabeth Quezada i Aldo Raviolo de Canal Salat, Dra. Bàrbara Cardona d'Es Castell, Dra. Gemma Capell i Neus Pons de Dalt Sant Joan, Dra. Anna Grau i Dolors Iglesias d'Es Mercadal i Es Banyer), que han col·laborat d'alguna manera en el treball de camp.

A més, s'ha rebut ajuda econòmica, logística i de professionals formats en neurodesenvolupament de l'Institut Arrels (a Ciutadella) i s'ha obtingut una beca de l'IME (Institut Menorquí d'Estudis). Amb aquest projecte s'intenta fomentar i millorar la detecció precoç així com la comunicació entre serveis de pediatria de primària i psiquiatria especialitzada.

En aquests moments, s'està treballant en els resultats de la fase diagnòstica final, on s'han estudiat tots els nins i nines amb risc de presentar trastorns del neurodesenvolupament i que es publicarà un altre article durant aquest any.

Referència de l'article
Francés L, Caules J, Ruiz A, Soler CV, Hervás A, Fernández A, et al. An approach for prevention planning based on the prevalence and comorbidity of neurodevelopmental disorders in 6-year-old children receiving primary care consultations on the island of Menorca. BMC Pediatr. 2023 Jan;23(1):32. doi: 10.1186/s12887-023-03844-2. PubMed PMID: 36670411.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent / CC BY-NC-SA 4.0]