Categoria: Estudis i projectes

La inflamació túbul-intersticial augmenta el risc de pèrdua de l'empelt després de la nefropatia IgA

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Nefrologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha participat en un estudi on s'analitza la inflamació túbul-intersticial augmenta el risc de pèrdua de l'empelt després de la recurrència de la nefropatia IgA.

Sheila Cabello-Pelegrín, nefròloga de l'Hospital Universitari Son Espases, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Tubulo-interstitial inflammation increases the risk of graft loss after the recurrence of IgA nephropathy" a la revista Clinical Kidney Journal.

La nefropatia per immunoglobulina A (IgAN) és la malaltia recurrent més freqüent en els receptors de trasplantament renal i la seva recurrència contribueix a reduir la supervivència de l'empelt. Diverses variables en el moment de la recurrència s'han associat amb el risc de pèrdua de l'empelt.

En el context de la IgAN la presència d'inflamació clínica o subclínica s'ha associat amb un major risc, però no se sap amb precisió com influeix en els resultats a llarg termini dels pacients amb IgAN recurrent.

S'ha realitzat un estudi nacional multicèntric i retrospectiu on s'inclouen 119 receptors de trasplantament de ronyó amb biòpsia diagnòstica de recurrència de IgAN. Es demostra que la presència d'inflamació túbulo-intersticial disminueix la supervivència de l'empelt censurada per mort i contribueix a augmentar el risc de progressió a malaltia renal crònica estadi 5 independentment de variables conegudes anteriorment.

Se suggereix afegir la variable d'inflamació túbulo-intersticial juntament amb la classificació d'Oxford (extensament validada) a les variables clíniques per poder identificar als pacients amb IgAN recurrent amb major risc de pèrdua de l'empelt; aquests es podrien beneficiar d'una immunosupressió intensificada o de certes teràpies específiques d'IgAN.

*S'han mantingut els acrònims en anglès.

Referència de l'article
Rodrigo E, Quintana LF, Vázquez-Sánchez T, Sánchez-Fructuoso A, Buxeda A, Gavela E, et al. Tubulo-interstitial inflammation increases the risk of graft loss after the recurrence of IgA nephropathy. Clin Kidney J. 2024 Jan;17(1):sfad259. doi: 10.1093/ckj/sfad259. PubMed PMID: 38186867.

Enllaços Bibliosalut | logo docusalut 16Text complet

Mètriques
Consulteu cites en Web of Science
AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Libertas Academica / De-Novo IgA Nephropathy and Cyclosporine Toxicity After Heart Transplantation / CC BY]