Categoria: Estudis i projectes

Cirurgia cardíaca de Son Espases ha publicat un article en el qual s'analitzen escales de risc

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

cirurgiacardiaca Rubén Fernández Tarrío, cirurgià cardíac de l'Hospital Universitari Son Espases, ha publicat un article amb el títol "Escalas de riesgo en cirugía cardiaca. Diferencias entre media y mediana de la mortalidad estimada. Un error de concepto" a la revista Cirugía Cardiovascular.

Les escales de risc són una eina estadística que permet estimar el risc d'un pacient que ha de ser sotmès a una intervenció. En cirurgia cardíaca la variable estimada és la mortalitat hospitalària i la seva utilitat radica en poder comparar la mortalitat real amb l'obtinguda. Per realitzar aquesta comparació es necessita resumir la mortalitat estimada de la població a estudi mitjançant un estadístic de tendència central que sigui representatiu de la mostra, essent habitual utilitzar la mitjana aritmètica. La mitjana aritmètica es veu influenciada negativament amb els valors extrems essent conceptualment més correcta la utilització de la mitjana de les mortalitats estimades. La pregunta sorgeix en l'extrapolació dels resultats a altres poblacions, cosa que es defineix amb la validesa externa, la qual es confirma mitjançant estudis de discriminació i calibració.

Referència de l'article
Fernández Tarrío R. Escalas de riesgo en cirugía cardiaca. Diferencias entre media y mediana de la mortalidad estimada. Un error de concepto. Cirugía Cardiovascular.
Text complet | Enllaços Bibliosalut

[Font: Bibliosalut]