Categoria: Estudis i projectes

Medicina Nuclear de Son Espases i l'IdISBa participen en un estudi sobre l'ús del PET amiloïde en malalties neurodegeneratives

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

ins epr501El Servei de Medicina Nuclear de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en la publicació en un article sobre el PET amiloïde en malalties neurodegeneratives que cursen amb demència. També hi han participat diferents centres espanyols.

Sebastià Rubí, metge de medicina nuclear de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "PET amiloide en enfermedades neurodegenerativas que cursan con demencia" a la Revista Española de Medicina Nuclear e Imagen Molecular.

La malaltia d'Alzheimer (MA) és una malaltia neurodegenerativa que es caracteritza per un deteriorament cognitiu progressiu i pèrdua de memòria, sent la causa més comú de demència. Les troballes anatomopatològiques de la MA són els dipòsits d'Aβ amiloïde i proteïna Tau, que produeixen disfunció sinàptica i mort neuronal. La PET amiloïde és una tècnica útil, disponible i no invasiva que ens proporciona informació in vivo del dipòsit amiloïde. En les darreres revisions dels criteris diagnòstics de l'EA es defineixen i incorporen els biomarcadors, que es classifiquen en biomarcadors fisiopatològics o de diagnòstic (augment de la retenció fibrilar amiloïde observada per PET o disminució del pèptid 1-42 i elevació de les proteïnes T-Tau i F-Tau en el LCR) i biomarcadors de neurodegeneració o topogràfics (disminució del metabolisme temporoparietal en la PET-FDG i atròfia temporal medial en la RM. Recentment s'han pcreat unes recomanacions específiques per a la correcta utilització dels biomarcadors, on s'inclou la PET amiloïde: deteriorament cognitiu persisten/progressiu, deteriorament cognitiu atípic, deteriorament cognitiu d'inici primerenc i diagnòstic diferencial entre MA i altres malalties neurodegeneratives que cursen amb demència. Nous estudis d'investigació i assaigs clínics estan utilitzant PET amiloïde en l'avaluació i el desenvolupament de noves teràpies per a la MA, així com per a l'estudi d'altres malalties neurodegeneratives que cursen amb demència. Aquest treball revisa alguns conceptes generals i aprofundeix en l'ús d'aquesta nova tècnica i la seva relació amb malalties neurodegeneratives i la resta de les tècniques diagnòstiques.

Referència de l'article
Camacho V, Gómez-Grande A, Sopena P, García-Solís D, Gómez Río M, Lorenzo C, et al. PET amiloide en enfermedades neurodegenerativas que cursan con demencia. Rev Esp Med Nucl Imagen Mol. 2018;37(6):397-406.
PubMed | Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut]