Categoria: Estudis i projectes

Estudi EARLY COPD

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Atenció Primària de Mallorca i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en un estudi cas-control amb seguiment sobre els determinants de l'aparició i progressió de l'aparició precoç de la Malaltia Obstructiva Crònica en adults joves. També hi han participat diferents centres espanyols.

Miquel Román Rodríguez, investigador d'Atenció Primària de Mallorca i l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "EARLY COPD: determinantes de la aparición y progresión de la enfermedad pulmonar obstructiva crónica en adultos jóvenes. Protocolo de un estudio caso-control con seguimiento" a la revista Archivos de Bronconeumología.

Els determinants en fases inicials de la història natural de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) són poc coneguts. Entendre'ls millor és de cabdal importància per poder dissenyar intervencions dirigides a modificar el seu pronòstic. Els principals objectius de l'estudi són:

  • Caracteritzar a una població d'adults joves amb MPOC de forma multidimensional;
  • comparar aquests pacients amb subjectes fumadors amb funció pulmonar normal; i
  • establir una cohort d'adults joves amb i sense MPOC, que pugui ser seguida a llarg termini per a conèixer millor la història natural de la malaltia.
Referència de l'article
Borras-Santos A, Garcia-Aymerich J, Jose Soler-Cataluna J, Vigil Gimenez L, Gea Guiral J, Rodriguez Chiaradia D, et al. Determinants of the Appearance and Progression of Early-Onset Chronic Obstructive Pulmonary Disease in Young Adults. A Case-Control Study with Follow-up. Arch Bronconeumol. 2019;55(6):312-8. doi: 10.1016/j.arbres.2018.09.007. PubMed PMID: 30429076. Text complet.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent jove passejant / CC BY-NC-SA 4.0]