Categoria: Estudis i projectes

S'aproven les dues principals convocatòries de projectes de recerca

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Ministres va aprovar l'autorització per a publicar les dues principals convocatòries de projectes d'I+D+i, emmarcades en el Pla Estatal de Recerca Científica i Tècnica i d'Innovació 2017-2020, que seran finançades per l'Agència Estatal de Recerca (AEI) per un import total de 622 milions d'euros, 432 milions en subvencions i 190 en crèdits per a la innovació.

S'està treballant en la introducció d'un inici flexible dels projectes, segons conveniència dels investigadors, perquè no suposi cap discontinuïtat en el finançament futur.

Convocatòria “Projectes d'I+D+I”, dotada amb 362 milions d'euros.

És la més important per a la comunitat científica espanyola per la qualitat dels projectes de recerca, la diversitat d'àrees científiques i la quantia del finançament. Presenta diverses novetats: es publica per primera vegada una única convocatòria i pressupost únic, amb dues modalitats, «Generació de Coneixement» i «Reptes Recerca», implicant més eficiència en el finançament, d'acord a la funció de la qualitat de les propostes, tant per a dur a terme recerca bàsica com aplicada.

En la primera convocatòria de projectes d'I+D+I, en cada modalitat hi haurà projectes A, dirigits a joves investigadors, i B, per a investigadors amb una trajectòria científica consolidada.

En la seguda modalitat de «Reptes Recerca» es mantenen, a més, els projectes JIN, per a joves investigadors sense vinculació contractual o amb vinculació temporal limitada.

Els projectes finançats permetran la incorporació i formació de més de 900 joves perquè puguin iniciar la seva carrera investigadora a través de les ajudes per a contractes predoctorals per a fer la seva tesi doctoral.
S'introdueix en aquesta convocatòria la justificació de despesa executada mitjançant l'aportació d'un informe d'auditor, l'import del qual serà imputable al projecte.

Així mateix s'amplien les mesures correctores de desigualtat ja existents (incapacitat temporal durant l'embaràs per causes vinculades amb aquest, excedències per cura de fill, familiar o per violència de gènere, entre altres).

Convocatòria “Projectes d'I+D+I”, denominats «Reptes Col·laboració», dotada amb 260 milions d'euros.

El seu objectiu és facilitar, mitjançant consorcis públic-privats, la incorporació de coneixements, noves tecnologies, productes i serveis, per a fomentar el desenvolupament tecnològic i la innovació a Espanya. Els projectes «Reptes Col·laboració» mobilitzen finançament privat per a I+D+I, generen ocupació, contribueixen al creixement econòmic i milloren la nostra balança tecnològica, reforçant així la capacitat de lideratge internacional del sistema espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació.

[Font: Ministeri de Ciència, Investigació i Universitats. 30/08/2019]

[Foto: Max Pixel / Lab Bio Laboratory Researcher Service / CC BYND2.0]