Categoria: Estudis i projectes

Valoració crítica de la revisió sistemàtica i metaanàlisi de l'eficàcia de la teràpia d'ozó intra-articular per atenuar el dolor en l'artrosi de genoll

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Biblioteca Virtual de Ciències de la Salut de les Illes Balears (Bibliosalut) ha participat en una valoració crítica de la revisió sistemàtica i metaanàlisi de l'eficàcia de la teràpia d'ozó intra-articular per atenuar el dolor en l'artrosi de genoll. També hi han participat la Universidad Alfonso X El Sabio, el Hospital Universitario de Burgos, la Universidad de Alcalá, la Fundación Jimenez Díaz, Universitat del Païs Basc i la Universidad de Extremadura.

Elena Pastor Ramon , documentalista de Bibliosalut, ha participat, junt amb els altres membres del grup de Telegram "Investiga que algo queda", en la publicació de la valoració crítica "Critical appraisal of the systematic review and meta-analysis of intra-articular ozone therapy efficiency to attenuate pain in knee osteoarthritis" a la revista Complementary Therapies in Medicine.

Aquesta valoració realitza una anàlisi de la revisió sistemàtica "Noori-Zadeh A, Bakhtiyari S, Khooz R, Haghani K, Darabi S. Intra-articular ozone therapy efficiently attenuates pain in knee osteoarthritic subjects: A systematic review and meta-analysis. Complement Ther Med. 2019;42:240-7". En ell es troben inconsistències en les referències bibliogràfiques utilitzades, així com en els articles inclosos en la revisió, ja que molts d'ells no inclouen la informació WOMAC.

Les conclusions derivades d'aquesta anàlisi serien principalment que el meta-anàlisi realitzada no és vàlid i no aporta cap evidència científica en el seu estat actual, suggerint una re-estructuració i re-anàlisi de les dades.

Referència de l'article
Herrera-Peco I, Santillan-Garcia A, Cuesta-Lozano D, Pastor-Ramon E, García-Puente M, Aguirre O, et al. Critical appraisal of the systematic review and meta-analysis of intra-articular ozone therapy efficiency to attenuate pain in knee osteoarthritis. Complementary Therapies in Medicine. 2019;102244. doi: 10.1016/j.ctim.2019.102244.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric
e

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]