Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia, Estudis i projectes

El CSIC impulsa un projecte d'epidemiologia genòmica per predir l'evolució del nou coronavirus

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un estudi liderat pel Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), junt amb 40 hospitals espanyols, estudiarà els genomes comparats amb el nou coronavirus de pacients amb la malaltia COVID-19 per entendre i predir l'evolució i epidemiologia del virus. Aquest estudi té com a objectiu proporcionar informació a les autoritats de salut pública. Les dades generades es dipositaran en repositoris públics, així com en la plataforma global NextStrain (nextstrain.org), de la que s'ha derivat un node espanyol (nextspain.uv.es) que ja està integrant les dades de seqüències espanyoles. La plataforma implementa l'eina de visualització molt potent per poder seguir l'evolució del virus en l'espai i el temps. Aquest projecte s'integra en la nova Plataforma Temàtica Interdisciplinar Salut Gobal, que ha llançat el CSIC per abordar el coronavirus SARS-CoV-2 des de la investigació.

El projecte, denominat Addressing unknowns of COVID-19 transmission and infection combining pathogen genomics and epidemiology to inform public health interventions, té un pressupost de 740.000 euros, combina dades genòmiques amb la microbiologia clínica, epidemiologia i filogènesi. El projecte és liderat per Iñaki Comas, de l'Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC), junt amb l'investigador Fernando González Candelas, de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio) del CSIC i la Universitat de València, amb la col·laboració de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària Biomèdica (FISABIO) de la Generalitat Valenciana.

Els investigadors responsables del projecte, especialistes en epidemiologia genòmica, destaquen la potència de la combinació de les dades de diverses disciplines de genètica i epidemiologia. "L'epidemiologia genòmica representarà a les malalties infeccioses en el segle XXI el que representaren les vacunes en el segle XIX o els antibiòtics en el segle XX", va afegir Iñaki Comas.

Aquest projecte és financiat, junt amb altres 11, per la Plataforma Tematica Interdisciplinar Salut Gobal del CSIC, en la que col·laboren més de 150 grups d'investigació i que compta amb el suport de la Fundació MAPFRE.

La plataforma, impulsada des de la Vicepresidència d'Investigació Científica i Tècnica del CSIC, està coordinada per la investigadora del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (CBMSO) Margarita del Val, recolzada per un comitè d'experts en les diferents àrees implicades.

[Font: Ministeri de Ciència i Innovació. 03/04/2020]

[Foto: Luis Enjuanes CNB-CSIC. Virus de la familia coronaviridae]