Categoria: Estudis i projectes

Influència de la ruralitat en el diagnòstic del càncer per metges d'atenció primària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat d'Investigació d'Atenció Primària Mallorca i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en la publicació d'una enquesta a escala europea sobre la influència de la ruralitat en el diagnòstic del càncer per metges d'atenció primària. També hi han participat diferents centres europeus.

Magdalena Esteva, investigadora d'Atenció Primària de Mallorca i l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Influences of Rurality on Action to Diagnose Cancer by Primary Care Practitioners - Results From a Europe-wide Survey in 20 Countries" a la revista Cancer Epidemiology.

Els habitants de zones rurals tenen uns pitjors resultats en el pronòstic del càncer, per raons que no estan clares. En l'àmbit d'atenció primària, el pitjor accés a proves diagnòstiques les diferents decisions que prenen els metges de família de zones rurals podria ser important. En aquest estudi es volia comparar l'accés a proves diagnòstiques, actituds enfront del diagnòstic del càncer i la presa de decisions dels facultatius de zones rurals i urbanes. Els resultats mostren que els metges de família europeus que treballen en consultes rurals tenen un accés deficient a proves diagnòstiques o dificultats per derivar als pacients que hi han ates a la consulta i que presenten símptomes susceptibles d'un càncer però, aquestes dificultats no són diferents de les que s'observen en metges que treballen en zones urbanes.

Referència de l'article
Murchie P, Khor WL, Adam R, Esteva M, Smyrnakis E, Petek D, et al. Influences of rurality on action to diagnose cancer by primary care practitioners - Results from a Europe-wide survey in 20 countries. Cancer Epidemiol. 6 març 2020;65:101698. doi: 10.1016/j.canep.2020.101698. PubMed PMID: 32151979.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | logo docusalut 16Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Centre de Salut de Santanyí / CC BY-NC-SA 4.0]