Categoria: Estudis i projectes

Les hormones sexuals regulen l’estat redox i la funció mitocondrial al cervell

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Grup Multidisciplinar d'Oncologia Traslacional (GMOT) amb membres de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i la Universitat de les Illes Balears (UIB-IUNICS) han publicat una revisió sobre com les hormones sexuals regulen l’estat redox i la funció mitocondrial al cervell.

Margalida Torrens-MasDaniel Gabriel Pons, Jorge Sastre-SerraJordi Oliver i Pilar Roca, investigadors del grup GMOT, han publicat l'article amb el títol "Sexual hormones regulate the redox status and mitochondrial function in the brain. Pathological implications" a la revista Redox Biology.

En comparació amb altres òrgans, el cervell està especialment exposat a l'estrès oxidatiu. En general, els cervells de dones joves tendeixen a un menor dany oxidatiu en comparació amb els seus homòlegs masculins. S'ha atribuït un major nombre de defenses antioxidants i millor funció mitocondrial en dones, la qual cosa s'ha relacionat amb la protecció que s’observa en aquest grup davant algunes patologies cerebrals. Però, aquestes diferències normalment desapareixen amb l'edat i la incidència de patologies cerebrals augmenten en dones d’edat avançada. Les hormones sexuals, les quals disminueixen amb un envelliment normal, s'han proposat com a factors clau relacionats en aquestes diferències de gènere. Aquí, es dóna una visió de l'estat redox i la regulació de la funció mitocondrial per les hormones sexuals i la seva influència en l'envelliment cerebral normal. A més, es discuteix com les hormones, així com els fitoestrògens, podrien tenir un important paper en el desenvolupament i progressió de diferents patologies cerebrals, incloent-hi malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer o el Parkinson, l’ictus i el càncer cerebral.

Referència de l'article
Torrens-Mas M, Pons D-G, Sastre-Serra J, Oliver J, Roca P. Sexual hormones regulate the redox status and mitochondrial function in the brain. Pathological implications. Redox Biology. 2020;31:101505. doi: 10.1016/j.redox.2020.101505. PubMed PMID: 32201220.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Gent passejant / CC BY-NC-SA 4.0]