Categoria: Estudis i projectes

Avaluació de diferents factors de la citoreducció quirúrgica secundària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cirurgia General de l'Aparell Digestiu de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en la publicació d'un article sobre com la citoreducció quirúrgica secundària necessita ser avaluada tenint en compte la tècnica quirúrgica, integritat de la citoreducció i extensió de la malaltia. També hi han participat l'Hospital Universitari Reina Sofía i l'Hospital Universitari Virgen de la Arrixaca.

Juan José Segura-Sampedro i Rafael Morales-Soriano,  cirurgians de  l'Hospital Universitari Son Espases i investigadors de l'IdISBa, han participat en la publicació de l'article amb el títol "Secondary Surgical Cytoreduction Needs to Be Assessed Taking Into Account Surgical Technique, Completeness of Cytoreduction, and Extent of Disease" a la revista World Journal of Surgical Oncology.

La citoreducció quirúrgica és una opció terapèutica en el càncer d'ovari recurrent sensible a platí. Recentment, alguns estudis pareixien haver demostrat que podria no millorar la supervivència d'aquestes pacients. Però, els autors assenyalen múltiples problemes en aquests darrers estudis que fan qüestionar els seus resultats i la superioritat del fàrmac que avalen sobre la cirurgia en aquestes pacients. Entre aquests problemes els autors assenyalen que en l'estudi existeix una absència de descripció del protocol quirúrgic, la mateixa tècnica quirúrgica, el grau de citoreducció o l'experiència de l'equip o l'extensió de la malaltia.

Referència de l'article
Segura-Sampedro JJ, Morales-Soriano R, Arjona-Sánchez Á, Cascales-Campos P. Secondary surgical cytoreduction needs to be assessed taking into account surgical technique, completeness of cytoreduction, and extent of disease. World Journal of Surgical Oncology. 2020;18(1):92. doi: 10.1186/s12957-020-01853-4. PubMed PMID: 32393274.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric | Text complet

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]