Categories: COVID-19, Gestió de la investigació, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L’AEMPS autoritza el primer assaig clínic per a la vacuna contra la COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha autoritzat el primer assaig clínic a Espanya de la vacuna contra la COVID-19 de la companyia Janssen (una companyia de Johnson&Johnson.

És un assaig fase 2a que està previst que inclogui un total de 550 voluntaris sans dels quals 190 seran reclutats a Espanya en tres centres hospitalaris. La recerca es realitzarà en adults i inclou dos grups de voluntaris, un de 18 a 55 anys i un altre de 65 i més. També s'exploren diferents pautes d'administració.

Aquests assajos clínics formen part dels requeriments que han de dur a terme totes les candidates de vacuna en recerca per a demostrar la seva qualitat, seguretat i eficàcia.

La vacuna, denominada Ad26.COV2.S, està basada en un tecnologia sòlidament documentada i està basada en un adenovirus recombinant no replicativo per a generar una resposta immunològica enfront d'una de les proteïnes del coronavirus coneguda com a proteïna S (de spike, també anomenada proteïna espigola en espanyol).

La companyia acaba de finalitzar els assajos clínics fase 1 i una vegada analitzats els seus resultats, se seleccionarà la dosi que rebran els voluntaris en l'assaig fase 2a.

El Ministeri de Sanitat, a través de l’AEMPS, manté contacte amb diferents companyies que han proposat la inclusió de centres espanyols en els seus assajos clínics per a contribuir a l'esforç global en la procura de la vacuna contra la COVID-19.

[Font: Ministeri de Sanitat. 28/08/2020]

[Foto: José Manuel Valverde]