Categoria: Gestió de la investigació

Presentació del Pacte per a la Ciència i la Innovació

Ministeri de Ciència i Innovació

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, ha comparegut en el Congrés dels Diputats per a presentar el Pacte per la Ciència i la Innovació.

Aquest document, que reflecteix l'acord de la societat civil sobre el paper de la ciència i la innovació a Espanya, contempla una sèrie de compromisos concrets quant a recursos, Recursos Humans i organització del sistema, principalment per a incrementar de manera sostenible la inversió pública en I+D+I.

El ministre, entre d'altres coses ha manifestat que la ciència “és un àmbit d'ampli acord al nostre país, i tots entenem que el nivell de recursos actual no és sostenible ni assegura el nostre futur”, per la qual cosa és imprescindible “plasmar aquest consens en mesures concretes, i que es mantinguin”.

També ha subratllat que en el 2021 el finançament públic de ciència i innovació s'ha incrementat un 60% respecte a 2020. El seu objectiu "es millorar el finançament de la recerca bàsica de qualitat i també els incentius a la transferència de coneixement”.

Millorar la carrera científica

El ministre de Ciència i Innovació ha ressaltat que el Pacte proposa que es consolidi “una carrera en l'àmbit públic estable i predictible per al personal investigador i tècnic, equivalent a la dels països més avançats, i que comptin amb els mitjans materials i administratius adequats des que comencin a treballar”. Per a això, Duque ha informat que ja s'han realitzat “els primers passos per a millorar la carrera científica a través de la reforma de la Llei de la Ciència".

Tambié s'ha referit a la bretxa de gènere i ha manifestat que s'està treballant per erradicar aquestes desigualtats.

Finalment, ha explicat “la necessitat de millorar l'autonomia i la coordinació de les grans entitats que financen la ciència i la innovació, com l'Agència Estatal de Recerca", entre d'altres.

En aquest enllaç es poden consultar els signants del Pacte: organitzacions representatives de la ciència, la universitat, l'empresa i els treballadors.

[Font: Ministeri de Ciència i Innovació. 04/03/2021]

[Foto: Ministerio de Ciencia e Innovación]