Categoria: Gestió de la investigació

L'ISCIII coordina un projecte europeu per a millorar l'assessorament nacional a la comunitat científica

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) coordinarà una iniciativa europea (Acció Conjunta, "Joint Action" en anglès) que permetrà, en els anys vinents, enfortir el treball dels Punts Nacionals de Contacte en el nou Programa de Salut de la Unió Europea (EU4Health), que acaba de començar enguany i que s'estendrà fins al 2027. Aquesta Joint Action, denominada NFP4Health, disposarà per als pròxims 3 anys amb un finançament de 2,5 milions d'euros.

L'ISCIII coordinarà una xarxa de 21 socis, més 6 entitats col·laboradores, que tenen per objectiu principal generar i consolidar la xarxa de National Focal Points (NFP), figura equivalent als National Contact Points (NCP) que existeixen al Programa Marc d'Investigació i Innovació de la Unió Europea. Els NFP, nomenats pel Ministeri de Sanitat dels països membres del Programa de Salut, desenvolupen la tasca d'orientar i assessorar els investigadors en l'àmbit nacional sobre les oportunitats de finançament que ofereix el Programa; l'ISCIII és l'entitat que actua a Espanya en qualitat de National Focal Point.

NFP4Health contribuirà a crear una xarxa innovadora i sostenible de professionals altament qualificats i formats en cada país, que impulsarà la capacitat de la comunitat científica per a idear i generar iniciatives que facilitin el compliment dels objectius europeus en el període 2021-2027.

Objectius

Aquesta xarxa crearà el marc idoni per a contribuir a la promoció, difusió de resultats i informació relacionada amb el Programa EU4Health, que disposa d'un pressupost de 5,1 bilions d'euros per al període 2021-2027 i que ha rebut un important impuls pressupostari per a seguir treballant en la promoció de la salut, l'enfortiment dels sistemes sanitaris, l'accés equitatiu als tractaments i la vigilància de les amenaces transfrontereres en la UE.

El fet de desenvolupar i enfortir les capacitats dels NFPs dels països europeus, NFP4Health proporcionarà un accés de major qualitat al Programa EU4Health, assegurant en l'àmbit local i global la complementarietat amb altres polítiques, fons i programes d'investigació regionals i nacionals.

Entre altres qüestions, s'espera millorar l'aprofitament del finançament sanitari disponible per a fomentar la salut en la Unió Europea, amb especial atenció en reptes com reduir la càrrega de malalties transmissibles i no transmissibles; protegir a les persones d'amenaces transfrontereres; enfortir la capacitat de resposta dels sistemes sanitaris i la coordinació entre els Estats membres; impulsar la disponibilitat i accés de medicaments i productes sanitaris, i garantir l'accessibilitat i sostenibilitat dels sistemes de salut.

[Font: ISCIII. 08/10/2021]

[Foto: ISCIII]