Categories: Noves tecnologies, Farmacoterapèutica

Presentació de VALTERMED, un sistema d'informació compartida en el SNS

La Ministra María Luisa Carcedo a la presentació de VALTERMED

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social en funcions, María Luisa Carcedo, va assistir a la presentació de VALTERMED,  un sistema d'informació compartida dins el Sistema Nacional de Salut (SNS) que permet mesurar els resultats en salut dels medicaments d'última generació.

VALTERMED (Sistema d'Informació per a determinar el Valor Terapèutic en la Pràctica Clínica Real dels Medicaments d'Alt Impacte Sanitari i Econòmic en el SNS) permetrà comparar el resultat real d'un medicament amb el resultat que el laboratori diu que té.

En una primera fase, VALTERMED, un sistema pioner en el món, mesurarà els resultats de set medicaments que es troben sota el model de finançament de pagament per resultats:

  • Orkambi (indicat per al tractament de pacients amb fibrosi quística)
  • Symkevi (fibrosi quística)
  • Kalydeco (fibrosi quística)
  • Kymriah (leucèmia linfoblàstica aguda de cèl·lules B i limfoma difús de cèl·lules B)
  • Yescarta (limfoma difús de cèl·lules B)
  • Besponsa (leucèmia linfoblástica aguda)
  • Alofisel (fístules en pacients amb malaltia de Crohn)

Bàsicament el sistema consisteix en obtenir informació a través de la medició de les variables que conformen l'acord de pagament per resultats de cada medicament.

El metge, des de la seva pròpia consulta, mesurarà les variables clíniques establertes (les mateixes que es mesuren en els assajos clínics per a mostrar l'eficàcia del fàrmac) i bolcarà aquesta informació en el sistema.

La ministra va manifestar, entre d’altres aspectes que “a diferència dels assajos clínics, el sistema mesurarà també a pacients amb edats avançades i/o comorbilidades i a tots els pacients que segueixin els tractaments analitzats”

Els medicaments d'última generació presenten un alt impacte terapèutic però també tenen un alt valor econòmic. “Per això és fonamental incorporar-los de manera responsable al SNS, en condicions d'igualtat, equitat i sostenibilitat”, va insistir la ministra.

VALTERMED permetrà als professionals registrar de manera adequada les variables clíniques més rellevants i obtenir així els millors resultats

Tota la informació recollida en el sistema podrà ser exportada, tant pel prescriptor com pel farmacèutic hospitalari, les CCAA i el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social per a la seva anàlisi posterior.

VALTERMED comptarà també amb un cercador per tal de que qualsevol persona pugui consultar informació sobre l'estat de finançament de tots els medicaments autoritzats a Espanya. Aquest cercador estarà allotjat en la pàgina web del Ministeri, que s'anirà actualitzant amb periodicitat mensual.

[Font: Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. 22/1072019]

[Foto: Ministeri de Sanitat, Consum i Bienestar Social]