Categories: Noves tecnologies, Qualitat

Son Espases: intervenció d’endometriosi profunda amb visualització de l’urèter

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Son Espases va realitzar, per primera vegada a les Illes Balears, una intervenció d’endometriosi profunda visualitzant l’urèter de manera còmoda i segura.

L’operació ha estat possible gràcies a un colorant que no és perjudicial i que permet identificar més fàcilment l’urèter en tot el seu recorregut de manera segura i eficaç. La conjunció dels equips multidisciplinaris i l´ús de la tecnologia de darrera generació de l’Hospital han fet possible que la seguretat de la pacient fos major.

L'endometriosi afecta entre el 5% i el 15% de les dones en edat reproductiva. Es tracta de la presència de teixit de l'interior de l'úter (endometri) a altres teixits de la pelvis, la qual cosa causa una inflamació crònica. L'endometriosi és una malaltia que provoca menstruacions doloroses i que pot arribar a ser una causa d'infertilitat. Una de les varietats més complexes és l'endometriosi profunda. L’abordatge requereix un equip multidisciplinari d'alt nivell com el que tracta a aquestes pacients a Hospital Universitari Son Espases. Configuren l'equip especialistes de ginecologia, de cirurgia general, d’anestesiologia, d’urologia, de rehabilitació, de fisioteràpia, etc.

És la primera vegada que s'utilitza aquesta nova tècnica amb contrast local ureteral a les Illes Balears. Aquesta mateixa tecnologia també permet valorar la correcta anastomosi del sigma, que, en aquest cas, també estava afectat i que ha requerit la col·laboració del Servei de Cirurgia (Cirurgia Colorectal). La conjunció d’un equip multidisciplinari ben coordinat i una tecnologia d'alta sofisticació ha permès assolir els millors resultats en el tractament de les dones afectades per endometriosi profunda i d'altres patologies pelvianes complexes.

L'endometriosi profunda sol afectar els teixits adjacents als urèters per la qual cosa la tècnica utilitzada possibilita la clara visualització de l'urèter sense necessitat d'introduir-hi un catèter. El colorant utilitzat és el verd d'indocianina (ICG), que és innocu per a la pacient, però requereix un sistema òptic sofisticat.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 25/12/2019]

[Foto: Infosalut / Hospital Universitari Son Espases / CC BY-NC-SA 4.0]

Què en diu la premsa
*26/01/2020 canal4diario.com - Son Espases aplica una nueva técnica en las intervenciones de endometriosis.
*26/01/2020 arabalears.cat - Son Espases realitza la primera endometriosi profunda amb visualització de l'urèter.