Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Ús i conservació de gels i solucions hidroalcohòliques

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els biocides han d'incloure en el seu etiquetatge la classificació "CLP" conforme al Reglament 1272/2008 si algun dels seus ingredients o una mescla d'ells poden ser classificats com a perillosos i quines són les indicacions i consells que s'han de prendre per a evitar riscos.

Això ocorre en el cas dels gels/solucionis hidroalcohòlics de naturalesa biocida perquè contenen en la major part de la seva composició etanol. Per això, en el seu etiquetatge han d'incloure un pictograma fàcilment identificable que indiqui que poden ser perillosos i que són inflamables.

A més, han d'establir una sèrie d'indicacions de la naturalesa del risc i consells per al seu ús i conservació. També per aquest alt contingut en etanol poden provocar irritació ocular greu i són tòxics en cas d'ingestió.

Els gels/solucionis hidroalcohólicos de naturalesa cosmètica poden contenir una quantitat molt variable d'alcohol i no tenen l'obligació d'incloure aquesta informació en el seu etiquetatge.

Malgrat això, la AEMPS recomana que se segueixin les mateixes precaucions que amb els gels i solucions hidroalcohólicos de naturalesa biocida, i per això ha elaborat una sèrie de consells per a manipular-los correctament i poder prendre les precaucions adequades per a la seva conservació:

  • Evita aplicar gels i solucions hidroalcohòliques en zones sensibles o danyades de la pell i mucoses.
  • Mantenir els gels i solucions hidroalcohòliques sempre allunyades de focus de calor com poden ser superfícies calentes, exposició solar directa, flames obertes, espurnes o qualsevol font d'ignició.
  • Evita fumar immediatament després d'usar aquests gels i solucions o en llocs on estiguin emmagatzemats.
  • Emmagatzema'ls en un lloc ben ventilat i fresc, evitant espais on es produeixin canvis de temperatura importants.
  • En cas de contacte amb els ulls aclareix-los amb abundant aigua durant diversos minuts. Si la irritació roman, consulta amb un metge.
  • En cas d'ingestió, crida immediatament al Servei d'Informació Toxicològica o acudeix a un metge d'urgència.

[Font: Ministeri de Sanitat. 26/05/2020]

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]