Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

L'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera inverteix més d'un milió i mig d'euros per combatre la COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Gerència ha dedicat gairebé un milió d’euros a reforçar la plantilla de personal durant la pandèmia. L’equipament tecnològic per a Microbiologia, la compra d’equips de protecció i la medicació específica superen els 600.000 €.

Milers d'equips de protecció individual (EPI), desenes de mampares protectores de metacrilat instal·lades a tots els taulells dels hospitals i dels centres d'atenció primària d'Eivissa i Formentera, milers de litres de solució hidroalcohòlica, centenars de milers de parells de guants, un extractor automatitzat, un termociclador i una microcentrífuga de sobretaula refrigerada per a les proves PCR són només algunes de les compres que ha fet l'Àrea de Salut durant la pandèmia per fer front a la COVID-19 i garantir la seguretat dels professionals sanitaris.

A falta de repercutir encara a la Gerència algunes de les compres centralitzades i efectuades pels Serveis Centrals del Servei de Salut de les Illes Balears, la inversió fins al moment en diferents capítols supera el milió i mig d’euros, exactament 1.663.197,69 €.

L’apartat de personal és el que encapçala la inversió, amb 956.816,69 € destinats a contractar més de mig centenar de professionals, amb els quals ha estat possible reforçar diferents punts d’atenció de la COVID-19, com ara les UVAC, el Laboratori de Microbiologia o la Unitat d’Estada Mitjana Ca Na Majora. Entre aquests professionals es compten 7 metges d’atenció primària, 17 infermers, 25 tècnics en cures auxiliars d’infermeria, 5 facultatius especialistes i 3 tècnics de laboratori.

D’altra banda, l’adquisició de material fungible —equips de protecció individual, ulleres, màscares de protecció FFP2 i FFP3, granotes i bates, entre d’altres— ha suposat una despesa de gairebé mig milió d’euros. Aquests 458.000 € han servit per proveir més de sis-cents mil guants de nitril, milers de litres de solució hidroalcohòlica, centenars de milers de màscares quirúrgiques, més de quatre mil vestits de protecció biològica, milers de bates d’aïllament i una mica més de trenta mil peücs.

Finalment, les inversions en la compra d'equipament tecnològic per al Laboratori de Microbiologia, que ha permès fer els tests urgents per detectar la COVID-19, el mobiliari i el material per a les unitats COVID —cabines i mampares protectores, tensiòmetres, videolaringoscopis i pulsòmetres— el monitoratge d'un box de l'UCI, o la instal·lació de 25 preses d'oxigen al gimnàs de Rehabilitació han assolit els 248.381 €. Entre aquestes compres es compten dos aparells per al diagnòstic molecular ràpid, un amb un panell respiratori multidiana (model QUIAstat), que permet determinar altres virus respiratoris i la resposta del qual s'obté en 70 minuts, i un altre (model GeneXpert) que permet obtenir resultats en 50 minuts.

Segons la directora gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, Carmen Santos, "per defensar-nos d’aquesta pandèmia hem fet un gran esforç econòmic per tal de respondre amb mitjans a l’enorme esforç dels professionals de l’Àrea de Salut, des del primer fins al primer, perquè en compromís i responsabilitat aquí no hi ha hagut darrers".

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 22/06/2020]

[Foto: Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera]