Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Pla d'acció comunitària per controlar la expansió de la COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Govern de les Illes Balears ha dissenyat un pla d’acció comunitària per controlar l’expansió de la COVID-19 a les barriades o municipis amb incidència més elevada de SARS-CoV-2.

Així ho ha anunciat aquest dijous en roda de premsa la presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada de la consellera de Salut i Consum, Patrícia Gómez.

Armengol ha remarcat la important tasca de conscienciació des de les administracions, i amb treball conjunt amb totes les institucions i xarxes i entitats de les barriades i municipis, perquè la població actuï de manera individual i col·lectiva per frenar l’expansió de la malaltia.

El pla s’ha dissenyat a partir de quatre línies principals d’acció:

  • La detecció precoç de tots els casos mitjançant la recerca exhaustiva.
  • La gestió dels casos positius que sorgeixin mitjançant l’aïllament immediat.
  • El desenvolupament de les mesures de control i seguiment actiu dels contactes estrets.
  • El control de la transmissió.

La consellera de salut ha incidit amb la importància del reforç de mesures.

Contagiats per la COVID-19

En el cas del contagiats, el Servei de Salut dictaminarà si es necessari l’ingrés hospitalari. En cas de simptomatologia lleu, els usuaris afectats hauran d’aïllar-se en el seu domicili sempre que s’hi mantinguin les mesures de seguretat i d’higiene. Si no es poden garantir aquestes, el Servei determinarà com actuar en cada cas.

Seguiment de contactes

Pel que fa al seguiment dels contactes, s’identificaran tots els contactes estrets des de dos dies abans de l’inici dels símptomes fins a la data d’aïllament del cas, a més de comptar amb altres aspectes.

Barriades o pobles

El Pla també inclou el control de la transmissió a la barriada o poble en concret. Per aquest motiu es preveuen visites domiciliàries als carrer i visites domiciliàries a les persones aïllades. També es facilitarà un telèfon per a realitzar consultes.

A peu de carrer, es crearan punts d’informació covid. Al mateix temps hi haurà informació en cartells i es vigilarà l’estat de neteja de carrers, parcs i zones comunitàries.

Pel que fa a l’inici del curs escolar, es posaran punts d’informació propers als col·legis.

Establiments comercials

En els establiments comercials, equips de tècnics de protecció de sa salut, dels serveis de salut ambiental i de seguretat alimentària els visitaran i identificaran possibles fonts de contagi.

Ordre de confinament

Més enllà del pla d’acció comunitària el Govern reforçarà el control del compliment de les quarantenes. Les persones que donin positiu per la malaltia rebran un ordre de confinament de la Conselleria de Salut i Consum i aquest, alhora, serà remès a les forces i cossos de seguretat per vigilar el compliment.

El Consell de Govern, per altre costat, té previst aprovar el proper dilluns poder definir les zones amb més alta incidència de la malaltia, ja siguin municipis o barriades. D’aquesta manera, es donarà més potestat a la Conselleria de Salut i Consum per dur a terme mesures de control dels contagis més restrictives i es definirà en quin grau és necessari aplicar-les depenent de la incidència, entre d'altres coses.

[Font: Presidència de Govern. 03/09/202]

[Foto: Infosalut / Gent a una terrassa / CC BY-NC-SA 4.0]