Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

«Responsabilitat compartida», lema del Dia Mundial de la Sida

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum s’adhereix al al lema «Responsabilitat compartida» del Dia Mundial de la Sida, que des de fa més de 30 anys es commemora l'1 de desembre. És un dia per donar suport a les persones afectades per aquesta infecció, recordar les persones que han mort per malalties relacionades amb el VIH i ampliar els coneixements sobre el virus i la manera de prevenir-lo.

Enguany els centres de diagnòstic, tractament i prevenció d'infeccions de transmissió sexual han atès més de vuit-centes persones.

L'ONUSIDA —el Programa Conjunt de les Nacions Unides sobre el VIH/Sida— ha escollit per a enguany el lema «Responsabilitat compartida». Aquest lema està molt relacionat amb l'actual pandèmia de la COVID-19 que, una vegada més, evidencia la necessitat de treballar conjuntament, des de les administracions, les entitats socials i la ciutadania, assumint cadascuna de les parts la responsabilitat que li correspon, per així posar fi a les dues pandèmies que coincideixen en el temps.

A aquest efecte, en relació al VIH, és necessari seguir amb les diferents actuacions que es duen a terme: l'educació sexual integral, el diagnòstic precoç, el tractament precoç, la profilaxi preexposició i postexposició, la disminució de l'estigma i la discriminació de les persones infectades i l'abordatge de l'envelliment prematur de les persones amb VIH.

Totes aquestes actuacions s’han de fer de manera coordinada entre les parts implicades aplicant els principis bàsics de salut pública: l'equitat, la solidaritat, l'accés al sistema sanitari, i per mitjà d'implicar la societat en les mesures que es prenen.

En aquest sentit, la consulta Centre de Diagnòstic, Tractament i Prevenció d'Infeccions de Transmissió Sexual (CAITS) a Mallorca va atendre per aquest motiu 803 usuaris en els mesos de gener, febrer, març i juny. A l'abril i maig el servei es va suspendre temporalment a causa de la pandèmia.

A les Illes Balears, des de 2003 i fins a juliol de 2019 s'havien diagnosticat 2.600 casos de VIH (81 % homes i 19 % dones), dels quals 2.176 corresponen a Mallorca, 105 a Menorca, 313 a Eivissa i 6 a Formentera.

Cartell

Per obtenir més informació accediu a aquesta web

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 01/12/2020]

[Foto: madartzgraphics/ Virus VIH / Pixabay License]