Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La Plataforma per un Oci Nocturn de Qualitat a les Illes Balears commemora el tercer aniversari de la seva fundació

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Plataforma treballa des de fa tres anys per consensuar la posada en marxa d’accions concretes encaminades a promoure la prevenció del consum d’alcohol en els menors.

El director general de Salut Pública i Consum, Rafael Santiso, ha presidit la reunió de la Plataforma per un Oci Nocturn de Qualitat a les Illes Balears, que commemora el tercer aniversari de la seva fundació. A la reunió han assistit també el delegat del Govern pel Pla Nacional Sobre Drogues, Francisco Babín; la coordinadora autonòmica de Drogues i Estratègia de la SIDA, Rosa Aranguren, i representants de les 32 entitats que participen en la Plataforma.

La Plataforma per un Oci Nocturn de Qualitat treballa des de fa tres anys per consensuar la posada en marxa d’accions concretes encaminades a promoure la prevenció del consum d’alcohol en els menors.

El director general de Salut Pública i Consum, Rafael Santiso, ha agraït a la Plataforma “la feina que s’ha desenvolupat en els darrers tres anys cap a la millora de l’oci nocturn de qualitat a la nostra comunitat”.

La Plataforma està liderada per la Direcció General de Salut Pública i Consum -a través del PADIB- i està integrada per representants de 32 institucions, entre les quals hi ha 8 organitzacions empresarials (empresaris d’hostaleria i restauració i sales de festa), 8 organitzacions de la societat civil (associacions de pares/mares, veïns, joves), 6 direccions generals del Govern autonòmic, els 4 consells insulars, 5 ajuntaments de les Illes Balears i la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears.

La Direcció General de Salut Pública i Consum va posar en marxa aquesta Plataforma l’any 2011, com a iniciativa comunitària emmarcada en el concepte de treballar en la promoció de la salut. Després d’una labor d’anàlisi de la situació de l’oci nocturn a les Illes, s’ha arribat a la conclusió que la reducció dels riscs associats a la vida recreativa passa per restringir l’accés dels menors d’edat a l’alcohol, per controlar l’oferta il·legal de begudes, per reduir el nombre de conductors sota la influència de l’alcohol o d’altres drogues i per millorar la imatge de les Illes Balears com a destinació turística de primer ordre.

Al llarg d’enguany, l’acció de la Plataforma s’ha centrat en l’objectiu de prevenir el consum d’alcohol en els menors, mitjançant la regulació de l’accés tant en la compra com en el consum en locals o en la via pública.

L’edat mitjana d’inici en el consum d’alcohol és de 13,7 anys

A les Illes Balears, i  segons les dades de la darrera enquesta escolar elaborada pel Pla Nacional Sobre Drogues -ESTUDES 2010- en la població escolaritzada d’entre 14 i 18 anys l’edat mitjana d’inici en el consum d’alcohol són els 13,7 anys.

Pel que fa al mateix grup de població, un 76 % del adolescents de les Illes Balears han consumit alguna vegada alcohol, mentre que un 60 % s’ha engatat alguna vegada durant el darrer any i un 34,3 % ho fa de manera habitual.

Així mateix, cada vegada hi ha menys diferències de consum entre sexes, de manera que el consum de les adolescents és equiparable al dels seus companys. A més, el consum d’alcohol es veu agreujat per l’abús, que s’ha instaurat com un ritual d’inici de la festa. En aquest sentit, el deteriorament de l’organisme, derivat pròpiament del consum d’alcohol, empitjora d’una forma més acusada com més primerenc és l’inici en el consum. 

D’altra banda, s’han de tenir en compte els problemes associats al consum d’alcohol com són la violència, les conductes sexuals de risc, la mescla de drogues amb l’alcohol, els accidents de trànsit relacionats amb el consum d’alcohol i les drogues.

[Font: Conselleriade Salut i Consum de les Illes Balears. 16/12/2013]