Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Formentera passa a nivell 1 d'alerta sanitària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Govern extraordinari que tendrà lloc avui divendres, 23 d’abril, revisarà els nivells d’alerta sanitària corresponents a cadascuna de les Illes. A més de endarrerir el toc de queda de les 22.00 hores a les 23.00 hores a tota la comunitat, en el cas concret de Formentera, es passa al nivell 1 d’alerta i es flexibilitzen mesures.

Aquesta flexibilització afecta aforaments i horaris de diverses activitats, entre elles i principalment la de restauració i la comercial. Els canvis vinculats als nivells seran vigents a partir d'aquest dissabte i fins el 8 de maig inclòs, i el toc de queda, per decret de presidenta, també entra en vigor dissabte.

Segons les dades del Servei d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació, en els últims 14 dies s'han detectat només 7 casos a l'illa. La incidència acumulada a 14 dies (IA14) indica 58,8 casos per cent mil habitants i la incidència acumulada a set dies (IA7) és 8,40 casos per cent mil, per tant la perspectiva immediata per a aquesta illa seria baixar a nivells de nova normalitat en breu, si s’aconsegueix controlar adequadament els 2 brots que estan encara actius.

Els valors de Formentera es troben per davall de la mitjana per al conjunt de les Illes, que tenen una IA14 de 62,8 i una IA7 de 29,2 per cent mil.

El nombre reproductiu instantani és de 0,15 i el "Potencial de Creixement epidèmic" (EPG) de 9,1. El percentatge de positivitat en proves diagnòstiques a 7 dies està en 2,3% i per tant assenyalant escenari de "Nova Normalitat".

Per tot això, i seguint el pla per a una desescalada lenta i segura per tal evitar augments sobtats de contagis que poden posar en risc la salut dels ciutadans, així com comprometre el procés de vacunació, en el cas de Formentera, es canvia al nivell 1 d’alerta.

Per això, es proposarà al Consell de Govern introduir les modificacions afecten diversos sectors de la manera que s’indica tot seguit:

Reunions familiars i socials

Tret dels supòsits en què s’estableixi expressament una altra cosa, les reunions de caràcter familiar o social que es duguin a terme en espais interiors públics o privats queden limitades a la participació d’un màxim de 6 persones, provinents d’un màxim de dos nuclis de convivència i a un màxim de 6 persones sense limitacions de nuclis de procedència a espais exteriors. Tenen la consideració de reunions familiars o socials les celebracions d’aniversaris.

Es recomana que a les reunions socials en espais exteriors es limiti el número d’unitats de convivència participants, així com espaiar i reduir les reunions socials amb diferents unitats de convivència en el temps.

També s’augmenta l’aforament per noces, vetlles i similars. A espais interiors, de 6 a 10 persones, i del 30 al 50% d’aforament màxim. A exteriors, de 10 a 20 persones.

En el cas de la restauració, les limitacions són diferents i es detallen a continuació.

Restauració

Es permet l’obertura d’espais interiors, que han de reduir al 50 % el seu aforament màxim. A l’interior, les taules han de ser de 4 persones com a màxim, de 2 nuclis de convivència. El tancament dels interiors està limitat fins les 17 h, excepte els divendres, dissabtes i diumenges, en què es podrà allargar fins a les 18h.

Pel que fa als exteriors, es poden fer servir al 100 % de la seva capacitat; les taules poden ser, com a màxim, de 6 persones i es recomana limitar el número de nuclis. L’hora límit de tancament serà les 22.30, excepte divendres, dissabtes i diumenges, dies en els quals, tot i poder obrir fins les 22.30 hores, han de tancar obligatòriament en el tram entre les 18.00 hores i les 20.00.

Comerç

A Formentera s’amplia fins les 23.00 hores l’horari d’obertura i els aforaments es mantenen com estaven (75 %).

Esdeveniments esportius

Resta prohibit el consum d’aliments i begudes per part del públic, excepte a la zona de bar que hi pugui haver a les instal·lacions, activitat que s’ha de dur a terme d'acord amb la normativa aplicable a les activitats de restauració. A les competicions d’àmbit estatal es podrà augmentar el numero límit de persones assistents, mantenint els percentatges establerts, exclusivament en les fases finals de la competició o play-off, prèvia autorització per part de la Direcció General de Salut Pública.

Es permeten les competicions d’esport federat d’equip i de contacte per els menors de 12 anys i fins els 6 anys.

Es permet públic a totes les competicions esportives (fins ara només era a les estatals) i s’incrementa de 400 a 500 persones el màxim a exteriors.

Activitat esportiva

S’augmenta de 10 a 15 el número de persones a activitat dirigides de baixa intensitat, de 6 a 10 d’alta intensitat i l’aforament del 30 al 50% (sales de musculació i sales d’activitats dirigides). La resta d’instal·lacions esportives del 50 al 75% i els vestidors del 30% al 50%.

Les acadèmies de ball també veuen augmentat el seu aforament d’un 30% a un 50%.

L’activitat física a l’aire lliure s’incrementa a grups de màxim 15 persones (abans eren de 10 persones)

Congresssos

Poden augmentar el seu aforament de 100 a 150 persones en exteriors i de 75a 100 en interiors.

Locals d’oci infantil i centres recreatius de joves

Passen de grups de màxim 10 persones a poder ser de fins a 15.

Cultura

S’incrementa de 400 a 500 persones el màxim d’aforament a esdeveniments culturals a l’aire lliure. Biblioteques, arxius i museus incrementen l’aforament màxim del 50% al 75%.

Atraccions de fira

Les atraccions es poden habilitar en grups de màxim tres, i hi ha d'haver una distància mínima de 25 metres entre grups d'atraccions. En cas que les atraccions siguin d'ús exclusivament individual (un usuari per viatge), no es comptabilitzen en el còmput total d'atraccions. Tampoc no resten sotmeses a aquestes limitacions de distàncies i agrupacions, aquelles atraccions i parades que facin servir com establiment d’atenció al públic un vehicle remolc (xurreries, casetes de tir i anàlegs, tómboles).

Platges

Els grups han de ser d’un màxim de 6 persones i es recomana limitar les unitats de convivència.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 22/04/2021

[Foto: Visuals3D / COVID 19 / CC0 Public Domain]