Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

El Govern aprova exigir el certificat COVID o una prova negativa per accedir a les residències de gent gran

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Govern del dilluns 2 d’agost de 2021, ha aprovat un conjunt de noves mesures per continuar l’estratègia de contenció de la transmissió del SARS-CoV-2 a les Illes Balears. L’objectiu és dur a terme iniciatives dirigides a evitar l’augment de casos en els àmbits on més es produeixen i en els transitats per les persones més vulnerables.

Segons ha conclòs el Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses en el seu darrer informe, les Illes Balears es troben davant una situació en la qual, malgrat que sembla que s’ha estabilitzat el fort creixement de la transmissió de la COVID-19, aquesta es manté en nivells molt elevats. A més, s’ha intensificat l’efecte de contagi d’aquesta dinàmica, inicialment centrada bàsicament en població jove, cap a altres grups d’edat més vulnerables, amb la reaparició, a més, de brots a les residències de gent gran, i amb la previsió que aquesta situació d’incidència elevada es pugui mantenir durant les setmanes vinents.

L’augment d’incidència està relacionat amb la relaxació de les mesures de prevenció, una major mobilitat social i geogràfica, i l’explosió a les Illes Balears de la variant Delta, més transmissible.

Es considera necessari establir mesures que permetin limitar la generació de brots en els àmbits d’especial risc, bé sigui per la vulnerabilitat dels implicats (com seria el cas de les residències de gent gran), o bé per la naturalesa dels esdeveniments, en casos en què es puguin generar situacions de superdisseminació (com, per exemple, esdeveniments multitudinaris o escoles d’estiu). Entre aquestes mesures es proposa la utilització de sistemes que certifiquin que els participants en aquestes activitats es troben o bé immunitzats davant la COVID-19 (per vacunació o infecció prèvia) o bé que s’han sotmès a una PDIA amb resultat negatiu.

Residències

En l'àmbit de les residències, es restringeixen les visites només a persones completament vacunades, que demostrin haver passat la malaltia en els sis mesos anteriors o que presentin PDIA negativa (PCR 72 hores abans) o prova d’antígens (48 hores abans).

S’eximeix d’aquest requisit els menors de 12 anys, però es recomana extremar les mesures de precaució, en particular l’ús de mascareta, distància de seguretat i ventilació.

Les sortides de residents es permetran amb la signatura prèvia d’un consentiment en el qual es garanteixi que, durant el temps que passin defora de la residència, els residents només es relacionaran amb persones vacunades o que compleixin els requisits anteriors. S’eximeix d’aquest requisit els menors de 12 anys, però es recomana extremar les mesures de precaució, en particular l’ús de mascareta, distància de seguretat i ventilació.

Els treballadors no vacunats i que no puguin demostrar haver-se recuperat de la malaltia en els darrers sis mesos s’hauran de sotmetre a tres PDIA setmanals, de les quals almenys dues hauran de ser PCR.

Aquestes mesures estaran en vigor des que es publiquin en el BOIB fins al 23 d’agost, tot coincidint amb la revisió de la mesura de limitació de la mobilitat entre la 1 h i les 6 h.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 02/08/2021]

[Foto: Govern de les Illes Balears]