Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

La Comissió de Salut Pública aprova administrar una dosi addicional del vaccí contra la COVID-19 per algunes persones immunodeprimides

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Ponència de Vacunes incideix en què en el moment actual no es disposa de dades sòlides que recomanin administrar una dosi de record o "booster" en població general.

La Comissió de Salut Pública ha aprovat administrar una dosi addicional del vaccí contra la COVID-19 a algunes persones en situació greu d'immunosupressió, en les que existeix un risc elevat que es produeixi una resposta immune inadequada a la pauta convencional de vaccinació.

En concret, la dosi addicional per a completar la pauta de vaccinació està indicada per a les persones amb trasplantament d'òrgan sòlid, els receptors de trasplantament de progenitors hematopoètics i les persones en tractament amb fàrmacs anti-CD20.

La Comissió de Salut Pública, en la que s'hi troben representades totes les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, ha seguit així les recomanacions de la Ponència de Vacunes i el Grup de Treball Tècnic de vacunació COVID-19 (GTT), que fa setmanes que estudien la possible necessitat de completar la pauta de vacunació en determinats col·lectius amb una dosi addicional.

Ambdós organismes estableixen que la inoculació d'aquesta dosi s'haurà de fer efectiva almanco 28 dies després d'haver rebut la dosi anterior. En el cas de les persones en tractament amb fàrmacs anti-CD20 -entre els quals s'inclouen el rituximaba o el veltuzumab, entre d'altres-, s'haurà d'administrar passats sis mesos des que hagi finalitzat la teràpia. En tots aquests casos s'administrarà vaccí d'ARNm, preferentment el mateix tipus de vaccí que l'administrat anteriorment.

La Ponència de Vacunes i el GTT recomanen així mateix continuar la revisió de l'evidència dels beneficis que una dosi addicional pot aportar en altres situacions d'immunodepressió, com la de pacients oncohematològics en tractament químio-radioteràpic i en aquells amb patologies de base que requereixin un tractament immunosupressor.

No obstant això, ambdues entitats han assenyalat que en el moment actual no es disposa de dades sòlides que recolzin l'administració d'una dosi de record -també coneguda com a "booster"- en la població general.

A més, han remarcat que encara no es disposa d'una vacuna amb la indicació de dosi de record a la seva fitxa tècnica.

Inici del curs escolar

D'altra banda, la Comissió de Salut Pública ha aprovat l'actualització de la Guia d'actuació davant l'aparició de casos de COVID-19 a centres educatius, actualitzada en consonància amb la darrera versió de l'Estratègia de detecció precoç, vigilància i control de COVID-19.

A l'esmentada Estratègia s'estableix que estaran exempts de la quarantena els contactes estrets (alumnat, professorat i d'altre personal del centre) que hagin rebut una pauta de vacunació completa o hagin passat una infecció per SARS-CoV-2 confirmada per PDIA en els 180 dies anteriors al darrer contacte amb el cas. La valoració de la situació de vaccinació o de recuperat de la malaltia s'haurà de realitzar de forma individualitzada.

Això sí, a les persones vaccinades i exemptes de quarantena se les recomanarà evitar el contacte amb persones vulnerables. Així mateix, se les indicarà l'ús de mascareta en les seves interaccions socials, no acudir a esdeveniments multitudinaris i realitzar una vigilància de la possible aparició de símptomes compatibles.

L'excepció per aquesta recomanació són els contactes de casos vinculats a brots produïts per una variant del virus que escapi a la immunitat generada pel vaccí i les persones amb immunodepressió.

[Font: Ministeri de Sanitat. 07/09/2021]

[Foto: Hospital Sant Joan de Déu - Inca]

Què en diu la premsa
*8/09/2021 diariodemallorca.es - La inoculación de terceras dosis de la vacuna comenzará este jueves.
*8/09/2021 canal4diario.com - La tercera dosis de la vacuna será por ahora solo para enfermos con patologías excepcionales.
*09/09/2021 noticiasmallorca.es - Aprueban administrar una dosis adicional de la vacuna de la COVID-19 para algunas personas inmunodeprimidas.